Byggnads sa i dag nej till medlarnas bud och därmed är byggstrejken i morgon ett faktum.
– Förslaget blev inte vad vi tänkt oss. Helheten var inte tillräckligt bra, säger Byggnads ordförande Hans Tilly.
 
Byggnads anser att den totala löneökningen i budet ligger en halv procent under de 10, 2 procent som normen inom industrin är satt till. Inte heller arbetstidsförkortningen på en dag under en treårsperiod var bra nog, enligt facket.
 
Risk för tolkningar
Den svåraste frågan gäller dock förhandlingsrätten. Byggnads har krävt att avdelningarnas ombudsmän ska ha rätt att förhandla om lönerna på alla företag på hela byggarbetsmarknaden, det vill säga även inom anläggningsavtalet. Kravet tillgodoses delvis i medlarnas bud men gäller bara på större arbetsplatser.

– Det är en mycket stor fråga för oss och förslaget innehöll så mycket ihåligheter. Det lämnade mycket till tolkningsfrågor och vi vill inte ha ett avtal där vi ser att det blir problem direkt, säger Byggnads avtalssekreterare Gunnar Ericson.
 
Ja från arbetsgivarna
Sveriges Byggindustrier tackade dock ja till medlarnas bud. Enligt arbetsgivarorganisationens vd Bo Antoni var det för att undvika en strejk och han är mycket kritisk till Byggnads agerande.

– Det är ansvarslöst i det här läget. Det är inte mycket i budet som går arbetsgivarnas väg. Medlarna har i varierande grad tillmötesgått Byggnads krav, men de säger nej ändå, säger han.
 
Fortsatt medling efter nejet
Medlarna fortsatte sitt arbete flera timmar efter Byggnads nej i hopp om att kunna avstyra en konflikt, men strax efter sju avslutades försöken.

– Medlarna har meddelat att de inte kan gör mer nu. Strejken inleds i morgon och vi har lagt ytterligare ett varsel, säger Gunnar Ericson.
 
Ytterligare 1.500 varslas
Det nya varslet omfattar 1 500 anställda hos Skanska, NCC och JM på 80 arbetsplatser i hela landet och löses ut den 27 april. Redan i morgon inleds dock strejken på 46 av Peabs arbetsställen. Klockan fem i morgon bitti lägger knappt 1 000 byggnadsarbetare ner verktygen.

– Vi har gjort vad vi kan. Nu kan vi bara avvakta att arbetsgivarna ska vilja ta upp förhandlingarna igen, säger Gunnar Ericsson.