Förhandlingarna i hotell- och restaurangbranschen inleds i dag, tisdag.

Arbetsgrupper har diskuterat olika frågor, med utgångspunkt i fackets krav och arbetsgivarnas bud om allmänna villkor, sedan i februari. Men inte kommit någon vart, enligt facket.

Arbetsgivarna inleder nu förhandlingarna med att lägga ett heltäckande avtalsförslag.

– Vi måste ju komma igång, säger Mats Hulth, som inte har några stora förhoppningar om att facket ska godkänna förslaget.

Satsar på flexibilitet
Dessutom ska förslaget godkännas av organisationens styrelse innan det presenteras.

Viktigast för arbetsgivarna är ett flexibelt, branschanpassat avtal. Behovet varierar över tid, på dygnet och under året. Därför är årsarbetstid viktigt.

– Ibland jobbar man mycket, ibland lite, ibland ingenting, säger Mats Hulth.

– Men det är viktigt att det löneutrymme vi kan plocka fram prioriterar dem som kan stanna, inte dem som jobbar extra och tillfälligt, säger Mats Hulth.

Sämsta lönerna
Hotell- och restaurangfacket har under dagen och morgondagen sin förhandlingsdelegation sammankallad. Facket kräver 1 000 kronor mer i lön och att minimilönerna höjs med till 16 100 kronor.

En rapport från förbundet visar att de medlemmarna har sämst löner i landet, och att de vill ha heltider och tillsvidareanställningar. Nu jobbar de i snitt 54 procent.

Men något sådant tryck vill Mats Hulth inte kännas vid. Arbetsgivarna har ingen statistik.

– Men vårt intryck är att anställda som jobbar extra har valt det och vill ha en lös relation till arbetsmarknaden, säger Mats Hulth.