Det blev ingen snabbstart i förhandlingarna om hotell- och restauranganställdas löner. Arbetsgivarnas utlovade avtalsförslag dröjer.
– Vi vill hellre ha ett seriöst bud än ett som vi ska förkasta, säger Hotell- och restaurangfacket avtalssekreterare Mats Hansson.

På tisdagsförmiddagen räknade Hotell- och restaurangföretagarnas vd Mats Hulth med att lämna ett heltäckande avtalsförslag senare under eftermiddagen. Budet skulle dock gå via styrelsen.

Vid sextiden på kvällen hade facket fått nya besked: bud dröjer, kanske till helgen. En betydligt mer sammanbiten Mats Hulth vill inte ge några kommentarer.

Samordning inom Svenskt Näringsliv
På frågan om han är mer noggrann med att förankra buden med Svenskt Näringsliv efter det som hände i handelns förhandlingar säger han:

– Vi har alltid en samordning inom Svenskt Näringsliv.

Parterna träffades ändå under måndagskvällen och planerade för fortsatta förhandlingar under dagarna som kommer.

– Vi kan konstatera att branschen går som tåget, vi har en boom med sysselsättningsökningar och omsättningsökningar med 10 procent per år, säger avtalssekreterare Mats Hansson.

Då är det oacceptabelt att de anställda har landets lägsta löner och till 30 procent går på visstidsanställningar, anser han.

Facket begär 5,7 procent på ett år
Fackets krav motsvarar 5,7 procent på ett år. 825 kronor plus 175 kronor i jämställdhetspott enligt LO-samordningen kräver facket. För de allra lägsta lönerna är kravet ytterligare 100 kronor.

Arbetsgivarnas motivering att ökningarna ska gå till dem som vill stanna i branschen, inte de som är nya och går på minimilöner, ger han inte mycket för.

Arbetsgivarna har haft chansen att öka lönerna för dem som stannar och utvecklats. Men förbundets statistik visar att efter 30 års ålder är löneutvecklingen nästan obefintlig. Därför är det nödvändigt att säkra nedåt och höja minimilönerna, och dessutom få garantier i form av generella påslag, enligt Mats Hansson.