Kurt Eriksson på Medlingsinstitutet berättar att alla beslut ännu inte är fattade om medlingen i elkonflikten. Tanken är dock att det ska vara klart till efter lunch i dag, måndag.

Tre medlare kommer att utses:

Medlarna
Göte Larsson är en av industriavtalets opartiska ordförande, och han har tidigare varit bland annat avtalssekreterare hos Metall.

Gunnar Högberg är också en av industriavtalets opo och han kommer från arbetsgivarsidan, där han bland annat varit direktör hos Redarföreningen.

Inger Efraimsson var tidigare ordförande för fackförbundet SKTF och hon är i dag styrelseordförande för Försäkringskassan.

Tre steg
Elektrikerförbundet har varslat om en konflikt i tre steg. Till slut kommer strax under 200 elektriker att gå ut i strejk.

– I första hand vill vi ha ett nytt avtal. Arbetsgivarna säger nej till flera av våra förslag, säger Ronny Wenngren, avtalssekreterare hos Elektrikerförbundet.

Ny avgift
Facket vill att arbetsgivarna ska betala en ny avgift på 0,4 procent på all lön för att betala facklig verksamhet. I sitt varsel tar facket även upp krav om rimligt traktamentsboende och skydd mot osäkra anställningar, som bland annat handlar om förbud mot inhyrning då uppsagda har återanställningsrätt.

Varslet första steg är övertidsblockad för alla elektriker på avtalsområdet och det träder i kraft onsdag den 25 april. Nästa steg börjar den 2 maj och det är strejk för elektrikerna på LKAB:s anläggningar i Kiruna. Fem dagar senare går de anställda på runt 20 mindre elföretag ut i strejk.