Pensionsuppgörelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv kommer att kallas historisk. Arbetarnas pensioner kommer äntligen ikapp tjänstemännens, efter att ha släpat efter i århundraden.

Eftersläpningen grundlades redan när de första pensionerna i Sverige infördes på 1700-talet: pensioner för militär personal år 1756 och för övriga grupper med en fast anställning i staten år 1770.

Inget skydd alls
Efter hand utvecklade kommuner och landsting pensionssystem för sina anställda. Men privatanställda arbetare, i industrin lika väl som i jordbruket, hade inget skydd när de blev gamla. Innan folkpensionen infördes 1913 fick de arbeta så länge de orkade, för att sedan lita till hjälp från fattigvården.

Folkpensionen förbättrades 1948 – men den var fortfarande låg, och den påverkades inte av hur mycket avgifter den enskilde betalade in. Därför förblev skillnaderna stora mellan olika grupper.

Bättrade med ATP
Med ATP-systemet, som infördes 1960, blev pensionen beroende av hur mycket den enskilde hade arbetat in. Systemet förbättrade pensionerna för arbetare kraftigt.

Men klyftan mellan dem som hade och inte hade tjänstepension fanns kvar. Då ATP gav bra pension för inkomster upp till ett visst tak passade de anställda i staten, kommunerna och landstingen, liksom privattjänstemännen, på att omvandla sina tjänstepensioner, så att de framför allt gav pension för inkomster ovanför taket.

Under 1960-talet drev LO kravet om bättre pension för arbetare i avtalsförhandlingarna. 1973 infördes STP, särskild tilläggspension, och klyftan till tjänstemännen krympte kraftigt.

2012 händer det!
Men den har inte försvunnit. Bland annat vid industrier där skiftgående arbetare tjänar lika bra som tjänstemännen har den skapat slitningar. Även när en arbetare och en tjänsteman har exakt samma lön har tjänstemannen kunnat få flera tusenlappar mer i pension, tack vare generösare avtalspension.

Först med den nya, förbättrade Avtalspension SAF-LO, som får fullt genomslag 2012, är pensionsklyftan borta.

Läs också: artikeln "Historiskt avtal undertecknas"
Läs också: artikeln "Rättvisa skipad efter hundratals år"