Regeringen räknar med att Riksbanken behöver höja sin ränta betydligt mer än vad Riksbanken själv har sagt i sin prognos. I regeringens scenario ligger en reporänta på 4,75 procent om ett par år.

Men regeringen varnar också, i budgeten, för att utfallet i årets avtalsrörelse efter några år av måttliga löneökningar kan bli för högt under de närmaste åren, något som får LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin att reagera.

– Det är märkligt att regeringen mitt under pågående avtalsrörelse ifrågasätter om utfallet är förenligt med samhällsekonomisk balans. Statlig inkomstpolitik eller hot mot parternas frihet att själva göra upp har aldrig gagnat svensk lönebildning, säger hon.

Kvinnolöner
Wanja Lundby-Wedin reagerar också över att det är just i denna avtalsrörelse, då satsningen på höjda kvinnolöner ser ut att få ett genombrott, som regeringen reagerar.

Men om det finns en risk för en alltför snabb ökning av ekonomin kan det orsakas av regeringens egen politik, enligt TCO:s chefekonom Lena Hagman.

Regeringen driver
– Regeringen eldar nu på hushållens konsumtion ytterligare, genom att sänka fastighetsskatten och nästa år slopa den helt, och avisera ytterligare skattesänkningar nästa år. Det kommer att driva upp inflationen ytterligare och därmed leda till snabbare räntehöjningar, vilket får en motverkande effekt mot det som regeringen försöker åstadkomma, det vill säga ökad efterfrågan och fler jobb, säger hon.

Om Riksbanken höjer räntan på grund av en alltför expansiv regeringspolitik kommer alltså de jobb som åtgärderna syftar till att skapa i stället att slås undan genom en högre ränta som får ekonomin att sacka.

Lena Hagman anser också att regeringen missat globaliseringens inverkan på svensk ekonomi och varnar för att företagen inte kommer att reagera på regeringes politik genom nya investeringar.

Global påverkan
– Höga vinster inom de starka exportföretagen betyder inte längre ett starkt uppsving för deras investeringar i Sverige. Efterfrågan kan nu mötas i högre grad med leveranser från produktionsenheter utomlands, säger hon.

Både Lena Hagman och Wanja Lundby-Wedin håller med regeringen i farhågan om att det ska uppstå flaskhalsar i vissa yrken där arbetsgivarna har svårt att hitta rätt personal. Lundby-Wedin anser dock att dessa problem förstärks av regeringens egen politik, när den drar ned på arbetsmarkandsutbildning och anställningsstöd.