/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/usastor.jpg

Charles May och Connie McKinley packar kassar till de familjer som inte klarar sig på egen hand. Foto: Anders Eld

Lågavlönade, pensionärer och bidragstagare. Under senare år har allt fler amerikaner sökt sig till välgörenhetsorganisationer när pengarna inte räcker till mat.

America’s Second Harvest räknar varje år in 25 miljoner personer som behöver – och får – hjälp.

Second Harvest är ett landsomfattande nätverk av välgörenhetsorganisationer som delar ut mat till behövande. Till människor som i slutet på månaden kommer till en punkt då pengarna inte räcker till mat.

Bland de behövande finns både de som inte omfattas av de offentliga bidragsprogrammen och de som inte klarar sig på bidragen. Statistiken visar att det finns en vuxen som har jobb i en dryg tredjedel av de hushåll som kommer för att få hjälp.

Industrijobb försvinner

En av organisationens filialer ligger i Knoxville. Härifrån skeppas mat till matskafferier och soppkök runtom i östra delen av delstaten Tennessee. Tom von Berg är vice ordförande för filialen.

– Behoven vi möter är nästan uteslutande ett resultat av flykten av tillverkningsjobb i den här delen av landet. De som förlorat sina jobb har svårt att hitta nya.

– Och den begränsade mängd nya jobb som kommer in finns mest i servicesektorn. Jobb som sällan har en bra lön, säger han.
Östra Tennessee är ett område av kontraster.

Halvmiljonstaden Knoxville växer kraftigt. Situationen är typisk för amerikanska storstäder: Socialt utsatta innerstadsområden, men låg arbetslöshet. Den som söker jobb kan vanligtvis hitta ett i den växande servicesektorn. Och de flesta som söker hjälp för att matkassan inte räcker till har ett jobb.

Utanför Knoxvilleområdet är situationen en annan. En timmes bilfärd är allt som behövs för att komma ut på landsbygden.
Huntsville ligger i nordöstra Tennessee och är med sina drygt 21 000 invånare huvudort i kommunen Scott. Där har var sjunde inkomster under fattigdomsgränsen.

Hjälp en gång i månaden
Charles May har varit med och drivit ett matskafferi på orten i tolv år. Varje tisdag kommer över femtio familjer för att hämta en kasse med livsmedel. En enskild familj kan få hjälp en gång i månaden. Varorna kommer från lokala insamlingar och från lagret i Knoxville.

– De flesta familjer som kommer hit har någon form av ersättning från det offentliga. Bara var tionde jobbar, berättar Charles May.

– Våra familjer kommer oftast igen månad efter månad. Men vi märker direkt en uppgång om någon av fabrikerna häromkring slår igen, säger han.

Tvingades sluta i skogen
Ted Bowling kommer till skafferiet en gång i månaden. Det har han gjort sedan tre år. Då tvingade ett flertal hjärtattacker honom att sluta jobbet som skogsarbetare. Under en tid gick han helt utan inkomst. Hans utflugna döttrar fick hjälpa honom och hans fru med räkningarna.

Nu får Ted Bowling försöka klara sig på de 800 dollar i månaden, vilket motsvarar 5 600 kronor, som den federala förtidspensionen ger honom. 

– Utan hjälpen som vi får härifrån… Det skulle bli tufft. Den betyder mycket, säger han.

Läs också: Allt fler amerikaner kan inte försörja sig på sin lön