Nu testas jämställdhetspotten på nytt när Hotell- och restaurangfacket i morgon, tisdag, tar sats i förhandlingar med Sveriges hotell- och restaurangföretagare.

Snart en månad har gått sedan industrin sa ja till sina första avtal, och drygt två veckor har passerat efter den för LO:s jämställdhetssatsning så viktiga uppgörelsen inom handeln.

Fastighetsanställdas förbund gav tidigare beskedet att fler avtal måste slutas innan förbundet var redo att teckna avtal. Förhandlingar med Fastigo sker i dag, måndag, och med Almega fastighetsarbetsgivarna på torsdag.

Hymlar inte
Jonas Milton, vd på arbetsgivarorganisationen Almega, och en av dem i toppen på Svenskt Näringsliv som protesterade mot handelsavtalet, uttryckte en oro för att just Fastighets skulle använda sig av nivåerna i det avtalet.

Använda är inte rätt ord, enligt Hans Öhlund, förbundsordförande på Fastighets.

– Men det är klart att både vi och motparten tittar på vad som görs upp. Det är inget att hymla om, säger han.

Lägsta lönerna
Hotell och restaurangs förbundsordförande Ella Niia uttryckte tidigare förvåning över Svenskt Näringslivs inblandning i handelsförhandlingarna, liksom oro för vem som egentligen var motpart i hennes förbunds kommande förhandlingar. Att avtalet fick en tydlig jämställdhetspott var mycket positivt, tyckte hon, som har att förhandla för ett förbund med 65 procent kvinnor (Handels har 68 procent kvinnor.)

Hotell- och restaurangfacket har marknadens lägsta löner. Ett restaurangbiträde tjänar i snitt 15.300 kronor i månaden. Genomsnittet på alla förbundets yrkesgrupper blir 16.800 kronor, där de något högre avlönade kockorna, kallskänkorna och servitörerna ingår.

Mera Handels
Handelsanställdas förbund har också fler avtal att träffa. I dag, måndag, inleds förhandlingar med Kooperationens förhandlingsorganisation, där ökningar av löner och minimilöner är den viktigaste frågan enligt avtalssekreterare John Haataja.

Förbundet förhandlar också om frisörernas nya avtal, där kompetensutveckling och bättre friskvård ligger högt upp på kravlistan förutom lönenivån.