Det stora paketet i regeringens budget är satsningar på jobbpolitiken. Regeringen skriver i sin finansplan att finansieringen av a-kassan ska ses över till budgetpropositionen i höst.  Syftet är att finna en tydligare teknisk koppling mellan avgifter och kostnader för arbetslöshet i respektive a-kassa.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har tidigare sagt att riktlinjerna för en kommande förändring av a-kassan i stort sett är klara och ska presenteras efter att vårbudgeten nu är lagd.

På jobbpaketets ena sida finns åtgärder för att öka arbetsutbudet, det vill säga att se till så att folk verkligen söker jobb. Detta ökade arbetsutbud ska enligt regeringen skapas genom sänkta ersättningsnivåer som tvingar arbetslösa att snabbare ta de jobb som erbjuds.

Facken har reagerat på att detta inte bara skapar ett tryck att snabbare ta jobb utan också att ta lägre betalda jobb, vilket i sin tur skapar en allmän lönepress nedåt.

Detta slår främst mot arbetargrupper, men även de tjänstemän som blir arbetslösa.

Enligt statistik från TCO är inkomstskyddet från a-kassan i genomsnitt bara knappt 50 procent för TCO-förbundens medlemmar efter en månads arbetslöshet.

Inte sjuk så länge?
För att ytterligare öka pressen för att få fram arbetskraft sänker regeringen också ersättningsgraden i sjukförsäkringen.

”Därmed blir det mer lönsamt för personer som är sjukskrivna att återgå till arbetet”, skriver regeringen. Sjuka personer behöver alltså inte vara sjukskrivna lika länge som i dag.

Men regeringen ska inte bara öka utbudet av arbetskraft genom hårdare regler mot arbetslösa och sjukskrivna, de ska också öka efterfrågan på arbetskraft.

Billigare att anställa
Till dessa förslag hör skattesreduktion för hushållstjänster. Det blir alltså billigare för arbetsgivaren att anställa städare bland dem som genom sänkta ersättningar snabbare tvingas avbryta arbetslöshet eller sjukskrivning.

Regeringen fördjupar också några av sina egna tidigare föreslagna skattelindringar för att ytterligare göra det billigare för arbetsgivaren att anställa. Sänkta arbetsgivaravgifter för unga och äldre ska gälla för fler åldrar än tidigare aviserats, från 18 år för ungdomar och för alla över 65 när det gäller de äldre.

Känt sedan tidigare är att regeringen vill avskaffa förmögenhetsskatten och byta ut fastighetsskatten mot en lägre kommunal avgift på maximalt 4.500 kronor.

Bättre för höginkomsttagare
Hur budgeten slår mot olika inkomstgrupper redovisas inte annat än i stora drag i budgeten.

Enligt finansdepartementets egna beräkningar ökar dock regeringens politik inkomstspridningen med två procentenheter jämfört med dagens regler.

Det vill säga att politiken medför en förbättring för dem som redan har högre inkomster, alternativt en försämring för dem som har låga inkomster.

Följden av att ersättningsgraden vid arbetslöshet sänks blir också, enligt finansdepartementets egna beräkningar, naturligt nog att en mindre andel av arbetskraften kommer att få en ersättningsgrad på mellan 80 och 100 procent, och att de flesta i stället kommer att ligga i intervallet mellan 40 och 79 procent.

Läs också: Så funkar jobbgarantin
Läs också: Hård kritik från facken
Läs också: Överhettning hotar – men varför?