Det är individen, inte branscher eller ens företag, som utgör grunden i den nya globala ekonomin. Politiker och fackföreningar måste därför sluta utgå från grupper, anser den amerikanske ekonomen Richard Baldwin.

Richard Baldwin, som nyligen var i Sverige på inbjudan av regeringens globaliseringsråd, ser en ny fas i globaliseringen.
Hittills har vi mest handlat med varor, nu handlar vi alltmer med arbetsuppgifter. Följden blir att varje arbetsuppgift i framtiden kommer att utföras där placerarna får ut mest för de pengar de investerar.

Det leder till att själva företagen kan falla sönder kring arbetsuppgifter som flyttar ut från landet, eller inte flyttar ut, beroende på konkurrenskraft och placeringsfördelar.

Enskilda arbetares och tjänstemäns jobb kan försvinna
Det handlar alltså inte längre om framtiden för olika branscher, som när tekoindustrin försvann med sömmerskor, administration, personalavdelning, friskvårdsanställda och allt. Nu kan i stället enskilda arbetares eller tjänstemäns jobb försvinna ur en i övrigt mycket vinstgivande bransch eller firma därför att just deras arbetsuppgifter görs billigare på andra ställen.

– Därför går det inte längre att se på följderna utifrån hur bra ett företag går, eller utifrån vilket sektor som är mest konkurrenskraftig, säger Richard Baldwin.

Både politiker och fack tänker därmed fel när de utgår från sektorer och grupper på arbetsmarknaden, anser Baldwin.
– De fackliga organisationerna bör tänka mer på grupperingar runt arbetsuppgifter i stället för branscher, säger han.

”Förändringen behöver inte bli så stor”

Enligt LO-ekonomen Lena Westerlund behöver förändringen dock inte bli så stor.

– Socialförsäkringarna fungerar i sin nuvarande utformning eftersom de redan är uppbyggda kring individer, säger hon.
Inte heller behöver LO förändra sin strategi att genom sammanhållna avtal bejaka ekonomins omvandling, som leder till att olönsam produktion slås ut, enligt Lena Westerlund.

– I Rehn-Meidner-modellen slås olönsamma företag ut och individen skyddas med generös a-kassa och arbetsmarknadspolitik. När olönsamma arbetsuppgifter slås ut måste individen skyddas på samma sätt, säger hon.

– Men det som är speciellt med Richard Baldwins teori är att han tror att uppdelningen når så långt in i näringslivet.
Därigenom blir osäkerheten hos människorna ännu större, enligt Baldwin, något som främst ställer nya krav på politikerna.

– I USA har vi haft senatorer som i tv berättat om hur många jobb som flyttar ut, men det gör bara folk rädda eftersom ingen kan veta vem som kommer att påverkas.

– Det är i stället viktigt att ha en politik för social trygghet som gör att alla ställer upp på globaliseringen.
Han anser vidare att utbildningen i grunden måste förändras.

Bortkastat med skolor med specialinriktning
Den specialisering från tidig ålder som skett i både USA och Sverige är meningslös. Skolor med specialinriktning är bortkastat, anser han. I stället bör alla lära sig en grundutbildning som mest syftar till att ”lära sig hur man lär sig saker”.

Denna grundutbildning måste därefter flera gånger byggas på i ett livslångt lärande där alla får vara beredda på att helt byta yrkesbana kanske tre fyra gånger under ett yrkesliv i takt med att arbetsuppgifter försvinner och förändras.