Inför valet lovade regeringen att minska det så kallade utanförskapet på arbetsmarknaden. I vårbudgeten som presenteras i dag, måndag, specificeras flera av de utlovade åtgärderna. Efter 450 dagar i garantin anvisas den arbetslösa till samhällsnyttig sysselsättning till exempel inom ideella organisationer eller sociala företag

Förra veckan presenterade regeringen sin jobbgaranti för ungdomar. I dag presenterades motsvarigheten för vuxna långtidsarbetslösa. En obligatorisk jobb- och utvecklingsgaranti införs den 2 juli i år. Alla som varit arbetslösa i 300 dagar, eller 450 för föräldrar med barn under 18 år, ska anvisas plats i garantin som består av tre steg.

Egen coach
Den första fasen innehåller intensifierat jobbsökande med individuell coachning. I steg två ska det finnas arbetsmarknadspolitiska program med praktik, arbetsträning och subventionerade anställningar och kompetensutveckling. Jobbcoachningen och de övriga insatserna ska inte bara ges av arbetsförmedlingen, utan också kunna upphandlas av privata företag.

De som ändå inte har fått jobb efter 450 dagar i garantin anvisas till samhällsnyttig sysselsättning till exempel inom ideella organisationer eller sociala företag. Exakt vad det innebär kan regeringen inte svara på i dag. Enligt arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins pressekreterare Mårten Wennberg ska man arbeta vidare med den delen av förslaget.

223 kr om dagen
De som tidigare haft a-kassa och deltar i jobb och utvecklingsgarantin får aktivitetsersättning som motsvarar 65 procent av den tidigare lönen upp till a-kassetaket (maximalt 680 kronor om dagen). Deltagare med barn får dock behålla 70 procent tills de varit arbetslösa i 450 dagar, om de väljer att gå in i garantin tidigare. För dem som inte har rätt till a-kassa blir ersättningen 223 kronor om dagen.

För att snabbare få in nyanlända flyktingar på arbetsmarknaden vill regeringen införa subventionerade instegsjobb. Den som anställer någon inom de första 18 månaderna efter att han eller hon fått uppehållstillstånd får lönen subventionerad med 75 procent för privata företag och 50 procent för offentliga arbetsgivare. Jobben ska vara kopplade till att den nyanlända flyktingen deltar i svenskundervisning.