En växande arbetsmarknad med riktigt låga löner gör det allt svårare för lågutbildade amerikaner att hitta jobb att försörja sig på. Var fjärde arbetstillfälle betalar mindre än 70 kronor i timmen.

– I generationer har den allmänna uppfattningen varit att om du jobbar hårt så kan du tjäna tillräckligt med pengar för att försörja dig och din familj. Det löftet är numera brutet, säger Beth Shulman, författare och tidigare vice ordförande för det amerikanska livsmedelsfacket.

Siffror från amerikanska arbetsmarknadsdepartementet visar att var femtonde arbetarfamilj lever i fattigdom.
Personer från dessa fattiga familjer utgör en avgörande del av den växande låglönemarknaden i USA. Ekonomer beskriver det som en polarisering av arbetsmarknaden. Under 1990- och 2000-talen har både de hög- och lågbetalda jobben blivit avsevärt fler. Samtidigt har arbetstillfällena som betalar en medelklasslön blivit färre.

Enligt forskningsinstitutet Center for economic policy and research utgör låglönejobben numera en fjärdedel av den amerikanska arbetsmarknaden.

Fattigdomsgränsen går vid 70 kronor i timmen

Som låglönejobb räknar de alla arbetstillfällen som betalar mindre än tio dollar i timmen, vilket motsvarar en timlön på 70 svenska kronor.

Det är också den timlön som krävs för att en heltidsarbetande ska tjäna ihop till fattigdomsgränsen för en tvåbarnsfamilj.

De nya låglönejobben finns inte oväntat i den växande servicenäringen. En uppräkning av låglöneyrkena på den amerikanska arbetsmarknaden skiljer sig inte mycket från en svensk lista: Butiksanställda. Restaurangpersonal. Fastighetsskötare. Och en rad olika jobb inom omsorgen.

Statistiken visar tydligt att det som kännetecknar personer med jobb som inte lyfter dem ur fattigdom är låg utbildning. 15 procent av dem som inte gått ut gymnasiet räknas som arbetande fattiga. 

Förändringar i omvärlden pekas ut som den viktigaste förklaringen till den allt kärvare situationen för USA:s lågutbildade.
Hyfsat välbetalda jobb inom industrin har flyttat ut och försvunnit. De ersättningsjobb som kommit finns i servicenäringen.

Samma utveckling har kraftigt försvagat fackens förhandlingsstyrka.

Dessutom har flera politiska beslut bidragit till att fler arbetande amerikaner befinner sig i fattigdom.

Minimilönen har inte höjts på tio år

Den lagstadgade federala minimilönen har hållits oförändrad i tio år, samtidigt som inflationen har gröpt ur dess värde. Lönegolvet på den amerikanska arbetsmarknaden, 5 dollar och 15 cent i timmen, är så lågt att en heltidsarbetande med den lönen inte ens kommer över fattigdomsgränsen för en ensamstående person utan barn.

Den stora bidragsreformen som genomfördes under 1990-talet har lett till att många som tidigare levde på bidrag tvingats ta lågbetalda jobb.

Ett av målen med reformen var att de som tidigare hade bidrag skulle kunna ta sig ur sin fattigdom när de kom ut på arbetsmarknaden.

Den förehoppningen har kommit på skam. De nya arbetarna möter samma hinder som andra låginkomsttagare, och som syns i den allt lägre sociala rörligheten i USA.

Forskare knutna till den amerikanska centralbanken har visat att de flesta låginkomsttagarfamiljer fortfarande efter tio år är kvar i de lägre inkomstskikten.