Efter 14 dygns förhandlande har Målarförbundet och Målaremästarna slutit ett avtal. Det innebär omfattande systemförändringar samt löneökningar, arbetstidsförkortning och pensionsavsättningar utöver industrins överenskommelser.

– Mest av allt tycker jag att det är skönt att vi kommit hamn, säger Arne Jacobsson vd för arbetsgivarna i Målaremästarna.

Avtalet är treårigt med samma lönepåslag och pensionskostnad som i industrin. De stora förändringarna av parternas system gör att målarnas lön dessutom kan höjas med 1,09 kronor per timme, andra avtalsåret minskas arbetstiden med en dag, och det kommer göras extra pensionsavsättningar på 0,5 procent varje år i fortsättningen.

200 timmar
Fackets ordförande Lars-Åke Lundin beskriver det som 200 timmars hårda och tjuriga förhandlingar.

– Utifrån förutsättningarna är jag nöjd med avtalet, säger han.

Inför förhandlingarna deklarerade arbetsgivarna att de var beredd att gå i konflikt för att få bort de tre partsgemensamma systemen. Enligt dem är de otidsenliga. Det handlar om semesterkassan, mätningsbolaget och ett eget system för arbetsgivaravgifter. Förhandlingarna ledde till att två av dem förändrades i grunden.

– Att få igenom två av tre systemförändringar får vi vara nöjda med, säger arbetsgivarnas Arne Jacobsson.

Fora tar över
Systemet med arbetsgivaravgifter tas bort helt och pengarna ska som i andra fack betalas direkt till Fora. Avgiften till mätningsbolaget sänks från 4,1 till 2,5 procent. Enda förändringen av semesterkassan blir att arbetsgivarna ska betala in var fjärde månad i stället för var tredje.

Fackets Lars-Åke Lundin påpekar att mycket kommer att finnas kvar genom att Fora betalar ut pengar till bland annat rehabiliteringsjobb i Galaxen. Den stora skillnaden är, enligt honom, att konkurrensneutraliteten försvinner mellan företagen genom att de i fortsättningen var för sig får ta kostnaderna för bland annat långtidssjukskrivna.

Extra pengar
Det som möjliggör arbetstidsförkortning, extra pensionsavsättning och 1,09 kronor per timme extra till potten är att det frigörs pengar när två av de partsgemensamma systemen byter skepnad. Även arbetsgivarna får del av förändringarna. Enligt Arne Jacobsson handlar det om ett plus på 30 miljoner kronor för målarfirmorna, Systemen ändras nästa år.

Arbetstidsförkortningen som ska träda i kraft under det andra avtalsåret ger målarna möjlighet att välja mellan pensionsavsättning och kortare arbetstid.

Till skillnad från parterna på el- och byggområdet kommer måleriets fack och arbetsgivare som regel överens utan konflikt.

– Det har alltid varit relativt lätt för oss att ha med varandra att göra. Nu har tonläget varit hårt länge och vi har förhandlat länge, säger arbetsgivarnas Arne Jacobsson.

Personkemi
Målarnas Lars-Åke Lundin tror att det kan handla om personkemi.

– Vi har skällt på varandra och det har varit tjurigt, men vi har gemensamt haft en stor målmedvetenhet om att komma överens, säger han.

Fakta: Målariavtalet
Parter: Målarförbundet och Målaremästarna.
Omfattar: 15.000 personer.
Löptid: Från 1 april och tre år framåt. Sista året är uppsägningsbart.
Lönerna: Höjs totalt med 9,6 procent plus 1,09 kronor per arbetad timme.
Individgaranti/generell löneökning: Se lägstalön och lokala förhandlingar.
Lägsta lönen: Garantilönen på ackord ökar med 20 kronor under avtalsperiod och blir 132 kronor i timmen.
Lokala förhandlingar: Gäller tidlönepåslaget på 4 kronor per år och timme. I slutet på avtalsperioden kommer den lägsta tidlönen vara 136 kronor i timmen.
Arbetstiden: En dags arbetstidförkortning och reglering av nationaldagen.
Övrigt: Systemet med egna arbetsgivaravgifter tas bort helt och pengarna ska som i andra fack betalas direkt till Fora. Avgiften till mätningsbolaget sänks från 4,1 till 2,5 procent.