Elektrikerförbundet varslar om en konflikt i tre steg. Till slut kommer strax under 200 elektriker att gå ut i strejk.
– I första hand vill vi ha ett nytt avtal. Arbetsgivarna säger nej till flera av våra förslag, säger Ronny Wenngren, avtalssekreterare hos Elektrikerförbundet.

Facket vill att arbetsgivarna ska betala en ny avgift på 0,4 procent på all lön för att betala facklig verkssamhet. I sitt varsel tar facket även upp krav om rimligt traktamentsboende och skydd mot osäkra anställningar, som bland annat handlar om förbud mot inhyrning då uppsagda har återanställningsrätt.

Bland kraven finns även en vilja att få bort arbetsgivarens rätt att vara orättvis mot anställda och facket vänder sig också mot att arbetsgivarna vill ta bort ackordet och försämra anställningsskyddet.

Ny avgift för facklig verksamhet
Ronny Wenngren förklarar att det är rimligt med den nya avgiften för facklig verksamhet för att elektriker på installationsavtalet arbetar på runt en halv miljon arbetsplatser under ett år. Han pekar på att industrin står för en betydligt större del av den fackliga verksamheten på arbetsplatser som är stationära. Han säger dessutom att värdet av den nya avgiften ska dras av från löneutrymmet.

– Det är svårt att förstå att vi ska finansiera deras fackliga verksamhet. Det får de göra med medlemsavgifter, säger Åsa Kjellberg Kahn förhandlingschef hos arbetsgivarna i Elektriska Installatörsorganisationen.

Hon säger att diskussionen om den nya avgiften blockerat alla andra diskussioner i flera veckor och hon är förvånad över att facket tar upp andra krav i sitt konfliktvarsel. Istället för avgiften är hon beredd att diskutera fackliga förtroendepersoners ställning utifrån lagen om fackliga förtroendemän.

Europadom bakom kravet
Bakom kravet på den nya avgiften finns enligt Åsa Kjellberg Kahn Europadomstolens beslut om granskningsavgiften. På installationsområdet finns en kontrollavgift. Den är 0,5 procent av lönen. Elarbetsgivarna drar den från lönen, men vägrar efter domen att dra den för oorganiserade som arbetar på ackord.

Varslet första steg är övertidsblockad för alla elektriker på avtalsområdet och det träder i kraft 25 april. Nästa steg börjar 2 maj och det är strejk för elektrikerna på LKABs anläggningar i Kiruna. Fem dagar senare går de anställda på runt 20 mindre elföretag ut i strejk.

Medlingsinstitutet kommer nu att utse medlare i konflikten.