En bra bit in i avtalsmatchen står en del klart: Industrin har satt norm för arbetsgivarnas kostnadsökningar – åtminstone i den meningen att en utgångspunkt i alla avtalsdiskussioner är 10,2 procent på tre år och i det ingår en kostnadsram för nya LO-pensioner på 0.6 procent.

Jämställdhetsspotten har accepterats i handelsavtalet, men fortfarande återstår kvinnodominerade fack som Kommunal, Fastighets samt Hotell och restaurang.

Byggbranschen står som flera gånger tidigare inför en konflikt.

Maktstriden är hårdast där arbetarna har starkast ställning. Men i den tidigare ofta konfliktdrabbade elbranschen är det besynnerligt tyst. Och trots den hårda tonen i förhandlingarnas inledningsskede tycks parterna i måleribranschen klara att prata sig samman.

”Har fungerat”
– LO-samordningen har fungerat väl. Om förbunden håller ihop kan vi genomdriva vår uppfattning. Avtalsrörelsens inledning har varit bra, men det är för tidigt att säga att vi lyckats, säger Erland Olauson, LO:s avtalssekreterare.

Han pekar på att lönelyften har blivit 85 procent av de krävda 3,9 procenten, att LO-medlemmarnas pensioner ska bli likvärdiga med tjänstemännens och att det blir ett extra lönelyft till lågavlönade kvinnor.

Erland Olauson tycker att industriavtalet står starkt. Det står för en accepterad norm, men det styr inte fördelningen. LO-förbunden vill ha upp kvinnors löner och den stora poängen med förbundens hållning är att de mansdominerade facken accepterar att inte kräva kompensation för jämställdhetspotten.

OK med Handels
Han tycker inte det är problematiskt att Handels får ett högre procentpåslag än industrin. Konjunkturinstitutet anger att löneökningarna kan ligga inom spannet 3,5 till 4,8 procent, och Handels landar på 4,1 procent.

De flesta industrifacken ville ha upp lägstalönerna i stället för att lyfta fram jämställdhetspotten. Erland Olauson säger att de lyckats och det är ett trendbrott.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven tycker att det är helt i sin ordning att Handels och andra kvinnodominerade förbund använder jämställdhetspotten för att få procentuellt högre påslag än industriarbetarna. Det ingår i LO-förbundens överenskommelse och det är riktigt av solidaritetsskäl, säger han.

Inget golv
– Däremot är det fel om andra utanför LO använder jämställdhetspotten och Handels avtal för att få större löneökningar än oss. Vi får inte bli ett golv i den fortsatta i avtalsrörelsen, säger Stefan Löfven.

Från arbetsgivarhåll är kommentarerna betydligt mer försiktiga. Teknikföretagens förhandlingschef Karl Olof Stenqvist säger att det är för tidigt att säga något om avtalsrörelsen. Han vill första se utgången i förhandlingarna med några låglöneförbund. Dessutom tillägger han att det inte alls är så säkert att industriavtalet står starkt.

FAKTA: Halvlek i avtalsrörelsen
• Över 500 avtal över hela arbetsmarknaden ska tecknas under våren.
• Drygt 2,8 miljoner anställda beröras av uppgörelserna som har slutits eller är på väg.