57 procent i LO-opinion tror inte att klyftan mellan kvinnors och mäns löner kommer att minska under de närmaste tre åren – trots handelsavtalet.

I medeltal tjänar kvinnor 8 procent mindre än männen. Så har det varit de senaste 20 åren och så kommer det att förbli. Den vanligaste uppfattningen i LO-opinon är att klyftan kommer att förbli oförändrad – inte att den kommer öka.

Kvinnor är mer pessimistiska än män. 60 procent av kvinnorna tror inte att klyftan kommer att minska, jämfört med 54 procent av männen.

– Har det inte hänt så mycket tidigare så lär det inte bli någon skillnad nu heller. Tyvärr påverkas lönerna också av att det är övervägande män som sitter i arbetsgivarposition, anser Maine Eriksson, Tumba, undersköterska på Södersjukhuset och aktiv i Kommunal.

Gullvi Strååt, Växjö, vårdare och sektionsordförande i Kommunal, tror inte heller på minskande löneklyftor. Först behövs det en kvinnorevolution mot ”betonghäckarna” i Svenskt Näringsliv.

– Männen är livrädda för oss, för vi kan peta ner dem från pinnen. Tyvärr finns det mulliga mansgrisar även lite överallt i våra egna led, resonerar hon.

43 procent tror ändå på minskande löneklyftor. Mattias Mirhagen, Klippan, träindustriarbetare och aktiv i Skogs- och träfacket, både tror och hoppas att ”vidriga diskrimineringen” av kvinnorna ska ta slut.

– Hur fan ska jag kunna förklara för min fru: ”Du tjänar 8 procent mindre än jag – och det går facket med på?”