Medling väntar för 500 textilarbetare.

– Vår förhoppning är bli klara innan avtalen löper ut sista april, säger Karl Olof Stenqvist, vd hos Tekoindustrierna.

Han har just träffat de opartiska ordförandena Anders Lindström och Gunnar Högberg. De har tillsammans bokat in tre dagar i slutet på nästa vecka. Karl Olof Stenqvist säger att parterna inte lyckades komma överens på egen hand, eftersom Handelsavtalet skapade oro och det fanns en ”viss kreativ tolkning av 10,2 procent från fackligt håll”.

Tekoindustriernas vd uppfattar dock inte någon stor skillnad i uppfattning mellan fack och arbetsgivare. Ett avtal är inom räckhåll.

Fackets beskrivning
Kurt Walther är IF Metalls förhandlingsledare på området. Men han känner inte igen sig i Karl Olof Stenqvists beskrivning. Parterna hann inte sluta avtal på egen hand. Facket har inte ens lagt fram något bud i kronor och ören. Oron i samband med Handelsavtalet kan han se, men den fanns bara på arbetsgivarsidan.

Utgångskraven för facket är industrifackens avtalsplattform och den innebär 3,9 procent i ett ettårigt avtal samt höjning av lägstalönerna med 1.400 kronor.

Helglön
Bland de branschspecifika kraven finns höjning av helglönen samt en lägre pensionskostnad än i de andra industriavtalen, eftersom lönen är lägre på de två avtalsområdena.

Dessutom vill facket slå samman de två avtalen till ett. Det tror inte förhandlaren Lena Kyhlros ska vara några problem, eftersom avtalen i stor utsträckning är lika. Det är bara semester- och ob-ersättning som skiljer en del.

Det handlar om en krympande bransch med låg lön. Genomsnittslönen på avtalsområdena är 18.812 kronor i månaden.

Bara 500 kvar
Av den tidigare stora konfektionsindustrin finns i dag bara 504 fackmedlemmar kvar och huvuddelen av dem är kvinnor. De syr nästan bara sjukhuskläder och en del specialbeställda kläder.

På textilområdet dominerar männen och där finns drygt 3.000 personer. De arbetar i första hand med teknisk textil. Det handlar om mattor, handdukar och vävar till bland airbag och till räddningskläder.