Datasystemet Cosmic används vid sjukhus och vårdcentraler i flera landsting. Personalen i Värmlands landsting är trött på bristerna i systemet som bland annat ska hjälpa till att hantera patientjournaler, remisser och läkemedelsordinationer.

När Cosmic först togs i bruk i Uppsala län 2005 gick personalen på knäna. Systemet fungerade så dåligt att Arbetsmiljöverket grep in och hotade med vite på 200.000 kronor om inte problemen rättades till.

Försiktig strategi
Så illa har det inte gått i Värmland, där personalen nu har fått svara på frågor om Cosmic. Så har landstinget i Värmland också valt en försiktig strategi, där bara de delar av systemet som fungerar bäst har tagits i bruk (nackdelen med det är att flera system måste användas parallellt).

Ändå är de läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som använder Cosmic inte nöjda. Kritiken handlar bland annat om att det är svårt att navigera i systemet och svårt att få överblick. Systemet hindrar inte användarna från att göra fel, vilket skapar osäkerhet. Mindre än varannan tillfrågad anser att systemet underlättar arbetet, och en majoritet tycker att Cosmic styr arbetet på ett besvärande sätt.

Bättre invärtes
– Omdömena är generellt mycket låga, säger Torbjörn Lind vid Usersaward, den organisation som har genomfört undersökningen. På akuten och den psykiatriska kliniken får systemet riktigt låga betyg, medan det fungerar något bättre på klinikerna för njurmedicin och internmedicin.

Usersaward har tidigare utvärderat Cosmic tillsammans med Vårdförbundet. Den undersökningen, som byggde på vad drygt 600 anställda i vården tyckte, har kritiserats för att vara statistiskt osäker.

– Men undersökningen i Värmland stämmer oerhört väl överens med de tidigare resultaten, säger Torbjörn Lind.

Nya buggar
Systemet framstår inte som driftsäkert. Enligt Torbjörn Lind är den tekniska plattformen dålig. Under mätperioden skulle systemet uppdateras, men gamla buggar ersattes med nya.

Det går alltså inte att skylla alla problem på att landstingen har gjort fel när de tagit Cosmic i bruk. I stället faller en stor del av ansvaret på leverantören Cambio. De landsting som använder Cambios system har nu bildat en gemensam grupp för att kunna ställa krav på företaget.

På några punkter anser vårdpersonalen i Värmland att Cosmic fört med sig fördelar. Framför allt har kommunikationen mellan olika yrkesgrupper runt patienten blivit bättre. I Värmland har systemet varit i bruk i mindre än ett år, vilket kan tala för att problemen blir mindre med tiden.

FAKTA: Datastrul i vården
• Var tredje arbetsplats i vården har datasystem som stressar personalen och styr arbetet på ett besvärande sätt.
• På varannan vårdarbetsplats tycker personalen att den inte fått tillräcklig utbildning för att använda systemet.
Källa: Uppgifterna är hämtade ur en kartläggning av Usersaward och en rad fackförbund från 2004