Höjda lägstalöner är ett av LO-förbundens gemensamma krav i säsongens stora avtalsrörelse. De flesta anställda har löner som ligger betydligt högre än avtalens lägstalön, men för var tionde anställd på Kommunals största avtalsområde skulle en höjning av den synas direkt i plånboken.

– Våra arbetsgivare har varit alldeles för bra på att hålla nere lönerna, så att många ligger nära lägstalönen, säger Kommunals andre vice ordförande Håkan Pettersson.

Kraftigt krav
Kommunal kräver nu att lägstalönen i deras största avtal, där Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är motpart, ska höjas till 16.200 kronor. Det är en kraftig ökning från nuvarande 13.800 för outbildade och 15.000 för utbildade.

– Vi har länge krävt en gemensam lägstalön. Höjningen behövs eftersom lägstalönerna har släpat efter i löneutvecklingen, säger Håkan Pettersson.

Vård och omsorg
En höjning skulle märkas direkt för 40.000 av Kommunals 420.000 medlemmar på avtalsområdet. De jobbar till exempel inom vård och omsorg, och tjänar i dag mindre än den krävda miniminivån.

Situationen är markant annorlunda på IF Metalls största avtalsområde, teknikavtalet. Där höjdes lägstalönerna för nyanställda med 900 kronor, till 15 410, den första april. Men det ger bara 450 medlemmar mer i lönekuvertet.

Annat mål
– Det är väldigt få som tjänar så lite, men det väsentliga är inte hur många som direkt berörs av högre lägstalöner, utan vilken effekt höjningen får på lönenivåerna däröver, säger Veli-Pekka Säikkälä som är chef för IF Metalls förhandlingsenhet.

Han är övertygad om att de vanliga ingångslönerna på avtalsområdet, som ligger runt 16.000 kronor, också kommer att öka när bottennivån höjs.

Ökar snabbare
Till skillnad från de kommunalanställda lämnar dessutom de anställda på Teknikavtalets område ingångslönerna relativt snabbt. Bara 1.500 av de knappt 122.000 IF Metallmedlemmar som berörs av avtalet tjänar mindre än 16.200, enligt förbundets lönestatistik från september. Det motsvarar ungefär 1 procent att jämföra med Kommunals 10 procent.

– Löneläget är högre i industrin än inom den kvinnodominerade kommunala sektorn. Vi har knappat in lite grann de senaste åren, och den nuvarande avtalsrörelsen handlar till stor del om att minska skillnaderna bland annat genom kvinnopotterna, säger Håkan Pettersson.

Väntar på bud
Förutom höjningen av lägstalönerna kräver Kommunal bland annat löneökningar på en knapp tusenlapp och rätt till heltid.

Avtalskraven lämnades redan i januari, men facket har inte fått något siffersatt motbud från arbetsgivarna än. Avtalet går ut den sista juni, men målet är att ett nytt avtal ska vara klart redan i april.