Strejkvapnet ska man förvisso handskas varsamt med. Men konstateras kan att nu mer än tidigare i modern tid är svensk fackföreningsrörelse i behov av en strejk.

De stora motsättningar som finns i dagens samhälle skulle må väl av att tydliggöras.

En strejk skulle aktivera medlemmarna och kunna medverka till ökad mobilisering av kraftiga protester och motstånd mot högerregeringens och kapitalets systemskifte.

En strejk väcker stelbenta fackföreningsledare
Förhoppningsvis skulle också många stelbenta fackföreningsledare, som inte längre ser medlemmarna som en resurs utan mer som klienter, vakna. Stig Malms bevingade ord ”cementhäckar” om vissa kolleger, som hellre satt på sina kontor än åkte ut på arbetsplatserna och mötte medlemmarna, klingar fortfarande allt för igenkännande.

Nu blev det ingen strejk till påsk. Handels har slutit ett avtal med Svensk Handel.

Svensk Handels vd Dan Klackenberg har tvingats in i de slutna direktörsrummen och enligt egen utsago utsatts för ”rektorsförhör och klasstryk av kollegorna”. När nu Svensk Handels vd vägrade att krypa till Canossa och bekänna den synd som gav ett lågavlönat butiksbiträde någon hundralapp extra, hotar mobbningspatrullen med böter. Omkring 600 miljoner kronor talas det om.

En strejk denna gång inom Handels avtalsområde, för de lågavlönade kvinnorna, hade blivit en manifestation för något
mer än bara rätten till ett anständigt avtal. Den hade blivit en manifestation mot de direktörer och bolagspolitruker som anser att det är helt i sin ordning att de ska bestämma och diktera villkoren inom i stort sett alla samhällets områden.

Dessa män som nu aviserar att de stora aktieägarna kan komma att kvittera ut 216 miljarder kronor i vinst för 2006, och som samtidigt anser att 17.000 kronor i månaden äventyrar Sveriges konkurrenskraft.

165.000 lågavlönade mot 61 direktörer

Det hade blivit en strejk där frontlinjen sett ut enligt följande. 165.000 lågavlönade medlemmar i Handels som på sin sida haft motparten Svensk Handel, ett förkrossande stöd från allmänheten och nära två miljoner LO-medlemmars öppna eller tysta sympati. Motståndare hade varit de 61 toppdirektörer som sitter i ledningen för Svenskt Näringsliv.

Detta hade tydligt visat på själva innebörden i begreppet ”Marknadens diktatur”

Gösta Brodin
Åstorp