Avkastningen på KPA:s placeringar blev bara 1,6 procent förra året. Det kan jämföras med en avkastning på 9,6 procent hos AMF Pension, där lejonparten av de privatanställda LO-medlemmarna har sin avtalspension. Den låga avkastningen drabbar kommunalarna.

Också sett över lite längre tid har KPA lyckats sämre än andra bolag. Under 2000 till 2005 har en genomsnittlig kommun- eller landstingsanställd satt in 56 176 kronor till sin pension. Fram till halvårsskiftet 2005 hade dessa pengar vuxit till 58 254 kronor, eller med 1,9 procent om året, enligt en undersökning som presenteras i nyhetsbrevet Pensioner och Förmåner.

Att avkastningen blivit så låg är allvarligt med tanke på att kommun- och landstingsanställda automatiskt får sina pensionspengar placerade i en traditionell försäkring hos KPA, såvida de inte aktivt väljer något annat alternativ. Skulle avkastningen förbli lika låg i framtiden, kommer Kommunals medlemmar att förlora tusenlappar i pension varje månad jämfört med arbetare som får mer normal avkastning på sina pensionspengar.

KPA:s låga avkastning hänger samman med bolagets historia. Som LO-Tidningen berättade våren 2004 hade KPA ett litet eget kapital i förhållande till det kapital som bolaget förvaltade. När dessutom nya pensionspengar strömmade in i hög takt fanns inte mycket buffert i form av egna pengar.

Detta har hindrat KPA att placera i aktier (som har gett AMF Pension med flera deras höga avkastning) och tvingat bolaget att hålla sig till säkra räntebärande placeringar.

Dessutom har KPA använt en del av spararnas pengar till att bygga upp det egna kapitalet. De pengar som spararna placerar i KPA har därför inte varit garanterade fullt ut, vilket annars är det normala när man sparar i en traditionell försäkring. Av varje insatt hundralapp har 96 till 97 kronor varit garanterade, resten har blivit del av KPA:s egna kapital. Enligt KPA:s vd Bertil Repfennig har bolaget nu byggt upp en större buffert (solvens) än många konkurrenter, och kan därför placera mer i aktier i fortsättningen.

Folksam köpte 60 procent av KPA år 2000, och sköter sedan dess kapitalförvaltningen åt KPA Pension. KPA:s sparare har fått betala en högre procentuell andel av sina pensionspengar för förvaltning än sparare de flesta i andra bolag.

FAKTA: Både arbetare och tjänstemän drabbas
KPA förvaltar avtalspensionen åt 600.000 anställda i kommuner och landsting, både tjänstemän och arbetare som inte har valt pensionsförvaltare själva.
Arbetsgivaren betalar in 3,5 till 4,5 procent av lönen på löner upp till, i år, 27.000 kronor i månaden.