Handels drev inte kongressens krav på kortare arbetstid i årets avtalsförhandlingar. Kongressbeslutet fick inget stöd i de avtalskonferenser som föregick förbundets förhandlingar.

– Där kom arbetstidsförkortningen inte upp som en prioriterad fråga, säger Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström, som under kongressen i maj 2006 blev tagen på sängen av det starka trycket på arbetstidsförkortning.

Han lovade dock att verka i enlighet med beslutet.

Lagen bättre
Att förbundet nu skulle ha släppt frågan vill han inte hålla med om. Få är beredda att avstå löneutrymme, utan ser hellre en skattefinansierad arbetstidsförkortning lagstiftningsvägen, enligt honom.

Krav på kortare arbetstid hänger kvar hos förbundet i första hand som en fråga för opinionsbildning. Om man ser i ett längre perspektiv än nuvarande regerings mandatperiod tror Lars-Anders Häggström att det kan finnas möjligheter.

Rätt till heltid
Under Handels avtalskonferenser prioriterades i stället rätten till heltid, ett krav som förbundet dock fick släppa helt under avtalsförhandlingarna.

– Frågan var helt blockerad, säger Lars-Anders Häggström.

Kongressen beslutade också om ett krav på ytterligare en semestervecka, i praktiken ytterligare arbetstidsförkortning. Där drev förbundet att nuvarande anställningstidstillägg istället skulle bli extra semesterdagar för anställda äldre än 45 år, något som inte heller kom med i avtalet.