I dag, onsdag, presenterade regeringen sitt utlovade förslag till jobbgaranti för ungdomar. Unga mellan 16 och 24 år som varit arbetslösa i tre månader ska få en mentor som stöttar och matchar dem mot lediga jobb, utbildningar eller praktik.
I gengäld ställs större krav på att ungdomarna söker jobb och deltar aktivt i garantin, i annat fall dras deras a-kassa in.

– Vi ska ha väldigt intensiva insatser i början av arbetslöshetsperioden. Det tror vi kommer att leda till att man snabbare kommer in på arbetsmarknaden, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin till TT.

Jobbgarantin blir obligatorisk. De som inte vill delta förlorar rätten till a-kassa.  Ungdomarna kan delta i garantin i maximalt 15 månader. Under tiden får de som har rätt till a-kassa ett aktivitetsstöd som motsvarar a-kassans nivå.

För att motivera de unga att söka jobb, eller att återgå till studier, ska aktivitetsstödet minska successivt. De första 100 dagarna får de unga utan barn 80 procent. Från dag 101 till 200 blir ersättningen 70 procent och därefter 65 procent. De som inte har rätt till a-kassa får en utvecklingsersättning som är på samma belopp som studiestödet.
 
– Det är svårt att kalla det en garanti. Det är ett skarpt jobbsökarkrav med sänkta ersättningsnivåer, säger LO-ekonomen Lena Westerlund till TT.

Hon säger att många ungdomar är arbetslösa för att de har hoppat av skolan. De behöver utbildning för att komma in på arbetsmarknaden och blir inte hjälpta av hårdare krav. TCO:s ordförande Sture Nordh är inne på samma linje.

– I stället för att tvinga unga människor att söka jobb i 30 timmar i veckan borde regeringen satsa på deras utbildning och praktik, säger han.

Jobbgarantin ska omfatta 30 000 ungdomar och beräknas kosta 2, 8 miljarder kronor. Garantin börjar gälla den 1 december i år och den ersätter de nuvarande insatserna kommunala ungdomsprogram och ungdomsgarantin.

FAKTA: Ungdomsarbetslöshet
Den öppna arbetslösheten för ungdomar mellan 16 och 24 år ökade under 2001 till 2006 från drygt 38 000 till cirka 70 000 individer i genomsnitt per månad, enligt Statistiska centralbyrån.

Under perioden ökade antalet ungdomar i åldern 18 till 24 år i olika program från knappt 17 000 till drygt 23 000.