Svenska styrelseledamöter och vd:ar får sämst betalt i Europa.

Rekryteringsfirman Heidrick & Struggles finns ofta med i bakgrunden när de allra högsta cheferna tillsätts i de allra största företagen världen över.

Sedan tio år kartlägger de företagsledningarnas arbete i närmare 300 storföretag i tio utvalda europeiska länder. Och liksom tidigare ligger Sverige högst när det gäller kvinnlig respresentation med 21 procent kvinnor i styrelserna.

Norge är inte medräknat, där gör speciellt kvotsystem att den kvinnlig representation är 40 procent.

Höjd lön i styrelser
Även när det gäller öppenhet i styrelsearbetet toppar Sverige tillsammans med Storbritannien och Nederländerna.

Styrelseledamöterna har också fått ett rejält lönelyft, i Sverige har ersättningen ökat med 23 procent på två år, jämfört med undersökningens snitt på 13 procent, men ändå ligger svenska styrelser lägst bland de tio länderna.

– Kraven ökar och man kan inte längre sitta i alltför många styrelser. Det har gjort att ersättningarna har ökat i alla länder, säger Göran Rotzius på Heidrick & Struggles.

Svanberg i topp
Från och med i år har också vd-ersättningarna jämförts.

Grundlön, förmåner och bonusar ger en snittersättning på cirka 20 miljoner kronor per år för en vd i ett europeiskt storföretag, medan svenska vd:ar kommer upp i nio miljoner kronor per år.

Bland de 27 svenska direktörerna som finns med är det bara Carl-Henric Svanberg, vd på Ericson, som ligger över europasnittet, med en lön på cirka 22 miljoner kronor per år.

– De svenska vd:arna är välbetalda men i ett europeiskt perspektiv sticker de inte ut, säger Göran Rotzius.

Pension kommer till
Alla förmåner finns dock inte med. Pensionsförmånerna, som i Sverige höjer ersättningarna med 30 procent, finns bara redovisade för Sverige, Belgien och Nederländerna och har därför inte tagits med.

Inte heller förmåner i form av obligationer och aktier finns med.

– Och lärdomarna från USA visar att det är aktieprogram som gör vd:ar verkligt rika, säger Göran Rotzius.

Företagens inbördes storlek har inte heller vägts in. Ersättningen i ett svenskt storföretag jämförs alltså med ett många gånger större europeiskt företag.

Lön och resultat
Frågan är också om höga ersättningar till vd:ar också höjer företagens resultat. Enligt Göran Rotzius är bonussystemen nu på väg att förändras för att få en tydligare koppling mellan ersättning och resultat.

– Det är en följd av skandalerna med höga ersättningar både i USA och i Sverige. I dag måste man oftare göra ett bättre resultat än sina konkurrenter för att åtnjuta bonus. Man kan inte på samma sätt hänga med på en bra konjunktur.

Styrelsernas arbetstagarrepresentanter har räknats bort i de flesta jämförelser men finns med i de utvärderingar som en del företag har gjort.

– De ses som professionella. I utvärderingarna framgår att man uppskattar arbetstagarrepresentanternas arbeten och att de verkligen ses som en resurs, säger Göran Rotzius.

De länder som jämförts är Sverige, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Nederländerna, Belgien, Schweiz, Portugal, Italien och Spanien.