I lördags tog det stopp i diskussionerna om ett nytt byggavtal. Parterna skildes åt utan nytt förhandlingsdatum. Byggnads sa upp avtalen, som går ut på påskdagen den 8 april. Därefter är det möjligt att varsla om konflikt.

I slutet på förra veckan överraskade Byggnads med ett förslag som innebär att alla granskningsarvoden ska tas bort ut ur kollektivavtalen. Arbetsgivarna svarade med att gå facket till mötes och låta en lokalavdelning vara motpart i löneförhandlingarna på byggarbetsplatserna, men enligt Byggnads var detta omgivet med så mycket restriktioner att det inte var värt något.

Förhandlingarna i morgon, tisdag, klockan halv tio är ett försök att få ny fart, men intensiteten är låg – inga stora förhandlingsdelegationer finns på plats.

Byggnads pressekreterare Håkan Olander berättar dock att Byggnads kan kalla in sin stora förhandlingsdelegation till på onsdag kväll om det finns något resultat att ta ställning till. Och arbetsgivarnas informationschef Gisela Högberg säger Sveriges Byggindustrier med mycket kort varsel kan samla sin stora förhandlingsdelegation.