Välja fonder för sin premiepension ligger förmodligen inte på topplistan över roliga saker att göra, speciellt inte om du är ung. Men jag lovar – det blir inte roligare om du skjuter upp det några år. Och vänta inte till 28-årsåldern, då PPM anser att du är mogen att tänka på din pension.

När jag var liten hängde det en plansch hemma hos min morbror med texten ”Det du inte har lust att göra i dag –kan du alltid skjuta upp till i morgon”. Frestande, ja! Men klokt, nej! Det man skjuter framför sig blir inte roligare i morgon. Jag har undrat var den planschen försvann när min morbror flyttade – och nu har jag svaret: Den sitter numera uppsatt hos PPM. För det är det budskapet som ligger till grund för PPM:s nya kommunikationsstrategi till unga sparare som ska in i premiepensionssystemet.

Först en liten och intetsägande information i spararens första orange kuvert, som de får efter att ha börjat arbeta. Sedan tänker PPM vänta med ytterligare information tills ungdomarna är 28 år eller lyckats skrapa ihop 14.000 kronor på premiepensionskontot. Innan dess anses de inte tillräckligt motiverade eller mogna att fundera på sin pension.

Anledning att undra
Spontant väcker det två frågor. För det första: Hur kan en myndighet som har till uppgift att informera om den framtida pensionen bestämma när en människa är tillräckligt mogen att fundera på sin pension? För det andra: Om nu PPM har kommit fram till 18-åringar är ointresserade, hur pass intresserade tror de då att 28-åringarna är?

”På det här sättet riktar vi informationsinsatsen till en något äldre och mer motiverad målgrupp än tidigare. Syftet är att få fler att engagera sig i premiepensionen”, säger PPM:s kommunikationschef Margareta Bosved i ett pressmeddelande.

Det stämmer förstås att äldre är mer intresserade av pension än unga. Men varför skulle en 28-åring vara mer intresserad än en 18-åring? Om PPM ska hitta en ålder där intresset för sparande är stort – då får de nog vända sig till 50-plussare. Vill PPM skaka liv i 28-åringarna, tror jag att de kommer att prata för samma döva öron som hittills, men med den skillnaden att öronen är tio år äldre!

En följd av PPM:s beslut blir att andelen aktiva val i premiepensionssystemet kommer att minska. Fler sparare blir placerade i 7:e AP-fondens premiesparfond och även om det inte är någon dålig fond med ungefär 90 procent aktier, så finns det bättre. För när det gäller pensionssparande finns det två saker att hålla reda på: Dels att vara placerad på aktiemarknaden till 100 procent när du är ung, dels att tid är pengar. Med de långa tider som ett pensionssparande är, kan även små skillnader i avkastning med ränta på ränta ge multum i slutändan.

Konstigt urval
Eftersom PPM:s uppgift är att administrera och informera om premiepensionen, känns det väldigt konstigt att de väljer bort den grupp som är i störst behov av information. Dessutom gör man det med motiveringen att de inte är tillräckligt motiverade. Det känns lite väl storebrorsaktigt när en myndighet går ut och bestämmer när man är mogen nog att fatta sina egna beslut.

Det PPM borde göra är snarare att satsa stenhårt på att entusiasmera och informera unga människor om vikten av att engagera sig i sitt pensionsval. För även om ungdomar tycker det är tråkigt så är det pengar de ska leva på senare. Och om du själv är ung och får ditt första orange kuvert så är mitt råd att själv gå in på PPM:s webbplats, beställa en personlig kod och gör ett val redan nu!

Roger Arvidsson