/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/pkhandels1.jpg
Handels avtalssekreterare John Haataja, förbundsordförande Lars-Anders Häggström och andre vice ordförande Tommy Tillgren på presskonferens på LO i Stockholm på söndagen. Foto: Fredrik Persson.

I lördags eftermiddag var Handels och Svensk Handel redo att teckna ett treårigt avtal värt 12,6 procent plus en pensionsuppgörelse. Men Svenskt Näringsliv sa stopp. Det innebär att Handels i morgon, måndag, varslar om strejk i påskhandeln. Så länge inte Svenskt Näringsliv ändrar sin ståndpunkt.

– Helt absurt, säger Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström om att ta till stridsåtgärder mot en motpart som förbundet är överens om.

– Jag kan inte låta bli att småle åt att Svenskt Näringsliv, som är för decentralisering, gör så här. Det är mer centralstyrt än på gamla LO-SAF-tiden, säger LO:s avtalssekreterare Erland Olauson.

Fram till i klockan 13 i morgon, måndag, har Svensk Handel möjlighet att underteckna det färdiga avtalet. Annars varslar Handels om strejk, i enlighet med lagen sju arbetsdagar i förväg. Eftersom påsken är årets största helg för matvaruhandeln får ett strejkvarsel inför skärtorsdagen extra tyngd, enligt förbundet.

Erland nöjd
Det icke underskrivna avtalet har LO-samordningens stöd.

– Menar vi allvar är det ju helt avgörande att vi lyckas med jämställdhetspotten, säger Erland Olauson.

Under måndagen tar han och resten av LO-styrelsen liksom respektive förbund ställning till de sympatiåtgärder som Handels kommer att be om.

Optimismen hos Handels var under lördagen stor för att ett avtal snart skulle kunna vara i hamn. Men vid 19-tiden på lördagskvällen fick de beskedet från Svensk Handel. Enligt Handels ordförande Lars-Anders Häggström hade Svenskt Näringsliv satt stopp.

– Vi får inte, ska Svensk Handels representanter ha sagt om beskedet.

Nästan framme
Förhandlingsdelegationerna inom Handels och Svensk Handels kom, på lördagen, överens om ett avtal på 12,6 procent exklusive pensioner på tre år, med en tydlig satsning på de lågt avlönade kvinnorna inom detaljhandeln.

Det skulle ge butiksanställda 812 kronor mer i månaden under tre år och lageranställda 763 kronor. I procent motsvarar dessa ökningar 4,34 procent respektive 3,66 procent.

Förbundsledningen poängterar en extra gång att förhandlingklimatet har varit gott:

– All heder åt Svensk Handel, det är inte där problemet sitter, säger Lars-Anders Häggström.

Svensk Handel kommenterar läget i avtalsrörelsen vid en pressträff senare under söndagen.

Läs också: nyhetsartikeln "Nästa steg kräver Stråth"
Läs också: analysen "Arbetsgivarna blockerar de egna"