54 procent i LO-opinon tycker att ettåriga avtal hade varit bäst.

Men de första avtalen blev treåriga. Bara 20 procent tycker att det var det bästa alternativet. Åsikterna om lönelyften går isär. 40 procent tycker att teknikavtalets 9,6 procent på tre år är ganska eller mycket dåligt. 37 procent svarar däremot att lönelyften är ganska eller mycket bra. 21 procent anser att nivån varken är bra eller dålig.

– Metall skulle ta igen lite av det vi har tappat mot tjänstemännen. Nu ser det ut som om tjänstemännen får mer och drar ifrån ännu mer, resonerar Torvald Zakrisson, plåtriktare och gruppordförande i IF Metall på Saab i Linköping.

Mattias Mirhagen är träindustriarbetare och aktiv i Skogs- och träfacket, som var först ut att teckna avtal tillsammans med IF Metall.

– Bara för att tjänstemännen inte kan förhandla så ska våra förhandlare tvingas att följa dem. Det är för jävligt, tycker han.

Sju av tio i LO-opinion tycker inte att teknikavtalet ska bli norm för alla andra LO-grupper.

– Varför ska en så liten grupp få styra? Metalls profil brukar inte var något för oss kommunalare, anser Per-Olof Olsson, obduktionstekniker på Falu lasarett och arbetsplatsombud i Kommunal.