Förra året omkom 52 anställda och 14 egenföretagare i arbetsplatsolyckor i Sverige. Antalet döda i arbetsplatsolyckor har historiskt sett minskat, men de senaste tio åren har utvecklingen stannat av.

– Det är oroande. Vi ligger fortfarande på en alldeles för hög nivå och de senaste åren har dödsolyckorna till och med ökat något, säger Kenth Petterson, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Att dödsolyckorna ökade 2005 förklarades av att många omkom i röjningsarbetet efter stormen Gudrun. Varför siffran ligger kvar på samma nivå 2006 kan Kenth Pettersson inte ge något säkert svar på.

Högt tempo
– Det finns ingen vetenskaplig förklaring, men det kan bero på att vi haft en högkonjunktur med högt arbetstempo. Produktionen är överordnad säkerheten och man kanske inte hinner med det systematiska arbetsmiljöarbetet.

För att minska dödsolyckorna i arbetslivet tror Kenth Petterson att företagsledningar måste engagera sig mer i arbetsmiljöarbetet. Att det finns välutbildade skyddsombud och att arbetsmiljöverkets tillsyn fungerar är två andra viktiga faktorer.

– Tyvärr är det problematiskt med de stora neddragningar vi drabbats av. I stället för att öka verksamheten, vilket statistiken visar att vi borde, tvingas vi minska den.

Nollvision
Kenth Petterson säger att det enda rimliga när det gäller dödsolyckor i arbetslivet är att ha en nollvision, trots att han egentligen inte gillar nollvisioner.

– Det är så jippobetonat, men ska det vara nollvisioner nånstans är det i det här fallet. När vi tittar på dödsolyckorna hade de i regel varit rätt lätta att undvika om man haft mer systematiskt arbetsmiljöarbete.

Av de 52 anställda som dog i arbetet förra året finns bara en enda kvinna. Tre av de omkomna är utländska medborgare med tidsbegränsade anställningar i Sverige.  Utanför statistiken finns också fem utländska arbetstagare vid utländska företag som utfört arbete i Sverige.

Vanligast var dödsolyckor där fordon var inblandade. 29 sådana olyckor inträffade förra året. Antalet fallolyckor mer än fördubblades, från sex år 2005, till tretton förra året. De mest olycksdrabbade branscherna var transport, bygg och tillverkningsindustri.

FAKTA: Dödsolyckor på jobbet 2006

Näringsgren Antal
Transport och kommunikation 12
Tillverkning 11
Byggverksamhet 11
Jakt, jord- och skogsbruk 9
Handel, bilreparation 7
Finansiell verksamhet, företagstjänster 5
Offentlig förvaltning, försvar 5
Övriga tjänster och avfallshantering 2
Fiske 1
Utvinning av mineral 1
Hotell,, restaurang 1
Vård och omsorg 1
Totalt 66