Kommissarie Beck skrynklar pannan ute på balkongen. Han tar sig en stänkare med grannen efter hård dag av spännande polisutredningar och mycket dramatik. I USA lutar sig några kluriga kriminaltekniker sig över en blodig kropp och finkammar brottsplatsen på bevismaterial i den populära tv-serien CSI: Crime Scene Investigation.

Tv-serier och medier påverkar starkt vad unga vill jobba med då de blir vuxna. Det visar Arbetets museums, TCO:s och ungdomssajten Lunarstorms undersökningar. Tillsammans har de samlat in över 600 korta uppsatser från ungdomar som skriver om sina framtidsvisioner. Några av dem kommer att publiceras i samband med TCO:s kongress i maj.

Projektet går under namnet Framtidsinsamlingen. För Arbetets museum handlar det om att få in och arkivera ungdomars framtidsdrömmar. TCO har ett annat mål. Facket vill att de unga ska fundera och förbereda sig för arbetslivet.

– Genom det här samarbetet kan vi dessutom få mer koll på vad ungdomar förväntar sig av facket, säger Lena Östman, projektledare på TCO.

Berättar om drömmen
Facket har även, tillsammans med Lunarstorm, undersökt vilka drömyrken medlemmarna på ungdomssajten har. Under två dagar i januari i år svarade över 1.100 på frågan om vad de vill jobba med som vuxna.

Högst upp på listan över drömyrken hamnar polis, tolv procent har valt det som favorityrke. Lena Östman, som även läst alla 600 uppsatserna, tycker sig se ett samband mellan drömyrket och dagens tv-serier.

– Flera som vill bli polis kan till exempel skriva i uppsatsen att de vill bli polis som Beck, eller ”jag vill bli rättstekniker som i CSI”. Det känns som de blivit påverkade av medierna, säger hon.

Drömyrkenas andra plats delas av psykolog och den mycket luddiga yrkeskategorin kändis. På tredjeplatsen samsas journalist och musiker.

I undersökningen finns även en uppdelning mellan pojkars och flickors drömjobb. Lena Östman reagerar på att det är stor skillnad mellan könen.

– Pojkar vill helst bli polis, men jag hade aldrig kunnat ana vad som kommer på andra plats på deras lista.

Otippat kneg
Svaret är: lastbilschaufför.

– Kanske beror det på att det är ett ganska fritt yrke där man får resa mycket, säger hon.

Ett annat LO-yrke hamnade på femte plats, nämligen industriarbetare. Hur ser då Lunarstorms ungdomar på facket? De flesta av dem som svarat i undersökningen går i gymnasiet, och där uppger tre av tio att de inte vet vad facket är för något.

– Och av dem som kände till facket tyckte fyra av tio att det har en mycket viktig uppgift, men bara en av tio tycker att det gör ett bra jobb. Man tycker att facket är en bra idé men att den inte förvaltas särskilt bra, säger Lena Östman.

FAKTA: Pojkarnas drömyrken
1) Polis
2) Lastbilschaufför
3) Brandman, IT-konsult, webbredaktör
4) Musiker och kändis
5) Industriarbetare, idrottsledare och ingenjör

FAKTA: Flickornas drömyrken
1) Psykolog och journalist
2) Polis
3) Kändis och reseledare
4) Skådespelare, veterinär
5) Jurist/advokat, servitris, artist, kock och musiker

FAKTA: Topp fem flickor & pojkar
1) Polis
2) Psykolog och kändis
3) Journalist
4) Musiker
5) Skådespelare, webbredaktör, reseledare, artist, kock, lastbilschaufför