Styrkeprov för svenska facket
Om ni är starka nog, säg nej till öppningsklausuler. Det är tyska metallfackets råd till sina svenska kollegor.
Teknikföretagen kräver att öppningsklausuler införs även i Sverige i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill att parterna på företagen ska ha rätt att skriva avtal som ligger under lägstanivån i kollektivavtalet, men så fungerar det inte ens i Tyskland. De förtroendevalda i företagsrådet kan inte avvika från avtalet om facket inte godkänner det centralt, eller på avdelningsnivå.
–Arbetsgivarna vill få bort fackets godkännande även här, men det vore en katastrof. De som är anställda på företaget befinner sig i en beroendeställning som gör det svårt att klara pressen, säger Hans-Peter Wieth, ordförande för IG Metall i Herborn, i delstaten Hessen.
Fick insyn
Att IG Metall gick med på öppningsklausuler 2004 har flera orsaker, enligt Hans-Peter Wieth. En var att det redan fanns en praxis på företagen att avvika från avtalen. När öppningsklausulerna blev tillåtna fick facket kontroll och vetorätt. Arbetstagarna och facket fick också insyn företagens ekonomi, vilket inte var självklart tidigare. Avgörande orsaken var ändå att politikerna krävde en förändring.
– De sa att om inte vi gjorde kollektivavtalen mer flexibla skulle de lagstifta om det, säger Hans-Peter Wieth.
Han anser att sänkta löner och längre arbetstid är fel sätt att rädda jobben.
– Det ger ingenting, och vilka nivåer kommer vi ner till? Till slut leder det oss rakt i avgrunden. Vi kan ändå inte hålla kvar jobben genom att avstå i längden.
I stället borde facket gå samman och samarbeta över nationsgränserna, säger han. Då blir det lättare att möta arbetsgivarnas hot om att flytta utomlands.
Dubbla budskap
– Våra arbetsgivare och politiker säger att vi har för stelbenta regler för att kunna konkurrera, men samtidigt lyfts vi fram som flexibelt föredöme hos er. Då är det något som inte stämmer.
Han tycker också att facket borde ägna mer tid åt att utarbeta visioner och framtidsplaner i stället för att bara försöka behålla det man har.
– Det är som med fotboll. Man vinner inga matcher på att försvara sig. Det är nu vi behöver ett starkt anfall för att slå tillbaka, om vi fortsätter att backa kan det snart vara för sent.
Läs också: nyhetsartikeln "Öppningsklausuler – nej tack!"
Ladda ner: Teknikföretagens rapport om öppningsklausuler