/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/tjohansso1.jpg
Thomas Johansson, mansforskare. Foto: Björn Larsson Rosvall.

Hon sträcker ut sin väloljade kropp. Skjuter fram den platta magen. Ena handen vilar vid överkanten på den trådsmala svarta trosan.

Det är en bild. I det här fallet från en vanlig Pressbyrå i centrala Göteborg. Rättare sagt ett omslag till en fitnesstidning som vänder sig till träningsnarkomaner. Tidningsomslaget representerar en bild av kvinnan. Sexobjektet. Men det finns andra bilder också. Som den underordnade kvinnan, offret. På samma sätt finns bilder av män. Mannen som den stora starka auktoriteten som ska tjäna pengar och kämpa sig till hög status.

Någon kilometer från tidningsshoppen sitter Thomas Johansson. Han är professor i socialpsykologi på Göteborgs universitet.
Mansforskare är en av etiketterna som ibland klistras fast vid hans sysselsättning: Att vända och vrida på mansrollerna och ha ett kritiskt perspektiv.

Porrmotståndare
Han slår sig ned i stolen i sitt arbetsrum i före detta Vasa sjukhus, nära Chalmers. Thomas Johansson är emot det han betecknar som den ständiga viljan att slå fast skillnaden mellan könen. Porren är ett exempel. För några år sedan studerade han synen på sex hos pojkar och flickor i årskurs nio.

I frågor om vilka som hade rätt att ta initiativ till sex och liknande så resonerade pojkar och flickor lika. Men i en enkät om synen på porr och på homosexualitet fanns det stora skillnader mellan könen. Pojkar var mycket kritiska mot homosexualitet och positiva till porr. För flickor var det precis tvärtom. Homosexualitet såg de inte så allvarligt på, däremot var de kritiska till porr. Så länge stämmer den gängse bilden.

Men Thomas Johansson började rota i statistiken och kom fram till att drygt 30 procent av pojkarna var mycket kritiska till porr.

– Det är en ganska stor grupp, säger han.

– Jag vill luckra upp bilden av att det bara är ett kön som är offer eller förövare. Det behövs en nyansering.

Behövs nyanser
Detta märks även på hans positionering som mansforskare. Många av hans kolleger lyfter fram hur män använder sin makt över kvinnor.

– Jag tycker det är bra att män skriver om mäns våld mot kvinnor. Det är ena sidan. Men det tenderar ibland att slå över i bara svartmålningar av män, säger Thomas Johansson.

Han tar diskussionen om pappaledigheten som exempel.

– Där gnälls det en hel del. Även om män tar ut mycket mindre av föräldraledigheten än kvinnor måste man ändå se att män är hemma mycket mer nu än för en generation sedan.

Han framhåller i stället hur bilden av mannen förändras. Mannen är inte bara ”påsättaren” eller den frånvarande pappan som då och då kommer hem och sätter sig och läser tidningen.

– Den gruppen finns fortfarande, men det är en övergång till en annan syn på pappan.

Nytt mansfenomen
Just nu håller han på att intervjua en grupp män som tar hälften eller mer av föräldraledigheten.

– Sådana män fanns knappt förr. De är hemma och delar ansvaret.

Men vad är egentligen poängen med att vända på bilderna? Fakta säger fortfarande att kvinnor stannar hemma mer med barnen, städar oftare och tjänar mindre.

Kanske kan en poäng vara att vi lätt fastnar i bilden av oss själva. Att grova generaliseringar om könen gör något med vårt medvetande.

Thomas Johansson berättar att han för många år sedan var på en ”brôtig” bar i Göteborg.

– Jag stod i toalettkön och då kom plötsligt en stor tjej och lyfte undan mig och gick in. Jag tänkte bara ”va fan är detta”, säger han.

Han tänkte inte att han utsatts för någon sorts våld eller övergrepp. En förklaring, tror han, kan vara att män och kvinnor i dag fostras att se olika saker.

– Även sextrakasserier tror jag att män utsätts för, men utan att riktigt sortera dem i det facket.

Nyfiken på tolkningar
Frågan om hur vi utifrån vår egen position tolkar omgivningen intresserar Thomas Johansson.

Han pekar på sin bok, Experthysteri, som ligger på det lilla bordet framför honom. Där skriver han om hur, vad han beskriver som, psykoexperter får en allt mer framträdande roll i samhället.

– Ta vilken tidning som helst så kommer du att hitta tio råd om hur man ska hantera sin ångest, sina narcissistiska störningar eller vad som helst.

Som socialpsykolog jobbar Thomas Johansson med två bilder samtidigt. Psykologen inom honom ser till den enskilda individen och hur denne tolkar verkligheten. Sociologen ser till de stora maktstrukturerna.

I dag tycker han att det finns anledning att sätta ut varningstrianglar för psykologiseringen.

– Den skymmer bilden av hur maktförhållandet ser ut mellan män och kvinnor, säger han.

Ändå växer marknaden för dessa experter. Du är alltså inne i en lukrativ marknad?

– Hehe, min son säger att jag ska sluta kritisera experthysterin och skriva sådana böcker själv. Han har rätt i att om man vill man tjäna pengar så ska man inte kritisera andra utan i stället skriva handböcker om hur människor bör leva.

FAKTA: Thomas Johansson
Ålder: 47 år.
Familj: Sambo, två barn från tidigare förhållande.
Bor: Radhus i Björkekärr utanför Göteborg.
Fritid: Spelar gitarr, läser och filmar.
Blir förbannad på: Det låter inte klokt men jag kan inte komma på något.
Ler åt: Min sambo, vi har ett ganska nytt förhållande.
Arv eller miljö: Miljö, men jag börjar tro lite mer på arv. Det är väl åldern.
Barnledig: Pinsam fråga. Det var inte länge, några månader. Vi skildes och hon flyttade till Göt
eborg.