Artikeln var ursprungligen publicerad i LO-Tidningen den 10 december 2004.

På onsdag ger Metall besked om de skyldiga i Trollhättan Några har brutit mot reglerna, gått på porrklubb och druckit för mycket alkohol. De frikända känner sig orättvist behandlade av Metalls kollektiva bestraffning. De ska få hjälp att komma tillbaka, lovar de som nu tagit över efter skandalen i Trollhättan.

De har alla varit under stark press. Inte bara de 22 anställda på det eleganta avdelningskontoret i Folkets hus mitt på Trollhättans gågata, utan också de fackligt aktiva på arbetsplatserna. Har du dildos i ryggsäcken? Hans Noren på Saab Automobile får ta emot skoningslösa kommentarer från arbetskamraterna. Han är ny revisor i avdelningsstyrelsen men har fram till nu inte haft något med avdelningen att göra. Ändå möts han dagligen av ironier och sarkasmer. När han kommer från ett möte i gruppstyrelsen på leveransavdelningen får han frågan: Har du varit ute och supit nu igen.

– De har rätt att vara förbannade. Det är deras pengar som använts, säger Hans Noren lugnt.

LO-Tidningen besöker avdelning 112 ett par dagar efter att det blivit klart att fem ombudsmän kan börja arbeta igen.

Tung uppgift
Fyra kommer att varslas om uppsägning för att de flera gånger varit på porrklubb vid utlandsresor och druckit för mycket alkohol på medlemmarnas bekostnad. I fikarummet vid det julpyntade långbordet träffar LO-Tidningen nya ordföranden Monika Theodorsson, personalchefen och kassören Greger Nilsson från Lindesberg samt revisorerna Hans Noren och Kjell Kvist. Greger Nilsson har en tung uppgift som personalchef. Han är utlånad från Metalls avdelning i Örebro för att han har lång erfarenhet som kassör, för att han är rakryggad, har empati och inte är rädd för konflikter.

En av de frikända lokalombudsmännen, Anneli Ivarsson, berättar att hon känner sig smutskastad och förnedrad av Metalls behandling. Anders Ferbe, Metalls informationschef, förstår att de känner sig uthängda och att valet att stänga ute alla från arbetet var svårt, men att det inte finns någon anledning att be om ursäkt.

– Deras känslor och deras reaktion vill inte jag tala om. Det är väldigt privat, säger Monika Theodorsson.

Här i fikarummet är uppfattningen emellertid att det var rätt att stänga av alla, även de oskyldiga, och sedan bygga upp verksamheten nerifrån, när utredningen ligger klar.

– Det är spännande att möta människor som är skrämda och försöka hjälpa dem. Jag har arbetat länge med fackligt arbete och har lärt mig leva mitt i konflikter, säger Greger Nilsson.

Hur gör ni med regelverket runt alkohol, utlandsresor och intern representation?

– Vi sätter gränsen vid drycker som kan köpas i en svensk livsmedelsaffär. Reglerna ska ses över varje år. Risken är annars att man glömmer vilka regler som finns, säger Greger Nilsson.

Lockar mindre
Det är inte lika populärt som tidigare att arbeta inom facket. Hela fackföreningsrörelsen lider av att några tappade sin kompass. När Monika Theodorsson hörde talas om skandalen första gången hade hon svårt att ta den till sig. Den första löpsedeln handlade om för mycket alkohol. Sedan blev det bara värre och värre med porrklubbar och löspenisar, inköpta för medlemmarnas pengar.

– Gubbvälde och sexuella trakasserier, nej det har jag aldrig själv upplevt. Jag blev chockad och trodde först inte det var sant.

Men visst, hon kände till att det fanns personalärenden på avdelningen och väldiga spänningar som många mådde dåligt av. Budgetöverläggningar och andra möten har hon varit med på ute på avdelningens kursgård Dagsholm, men aldrig upplevt några spritorgier. Lite vin till maten bara och efteråt umgänge och tillgång till en öppen bar.

Men vem betalar för sig och vem skriver upp drickat på Metalls avdelning?

Fakturorna från kursgården talar om rätt vidlyftig öl- och spritkonsumtion. Men det har du alltså inte märkt någonting av?

– Nej, jag har inte upplevt några orgier. Samtidigt finns fakturorna där som bevis för att det har druckits en del. Men det var rätt många som deltog. Hon är försiktigt med vad hon säger. Upprepar hela tiden att hon är sysselsatt med framtiden och förbundet med att utreda det som skett bakåt.

Monika Theodorsson är 37 år och har varit anställd på Saab i 18 år, där hon valsat runt på olika ställen. De senaste sju åren har hon arbetat fackligt på heltid med studier. Trollhätteavdelningen är Metalls näst största med 25.000 medlemmar varav 17.000 aktiva. 19 miljoner kronor omsätts varje år.

Sedan hon blev ordförande för nästan två månader sedan har hon arbetat på heltid för avdelningen.

Har gått i ett
– Det är tufft. Det gick så fort att jag inte fick tid att ha ångest för att jag tog på mig uppdraget, säger hon.

På Saab har medlemmarna fått veta att deras ordförande Paul Åkerlund är ren och kan väljas om till avdelningens styrelse liksom Marianne Gödebu som också arbetar på Saab.

– Vi får se om de blir omvalda. Många metallare anklagar dem ändå även om de är frikända. De anser att de skulle ha sett vad som pågick och larmat, säger Hans Noren.

Han blev ledsen när han hörde om skandalen. Något hände som inte arbetarna kan rå för. Det är samma sak med Saab Automobile. En fabrik i Tyskland sätts mot den i Trollhättan. Det är förnedrande att fabikerna ska tävla, men arbetarna kan inte göra någonting.

– Vi måste acceptera det för vi har ingenting att sätta mot globaliseringen. För mig är det ett tecken på att facket är på reträtt, säger Hans Noren.

Skaka av sig och arbeta vidare, det är vad man måste göra.

– Kanske har jag haft det lättast. Jag har ju fått en massa positiva reaktioner som Vad kul att det blev en tjej! Jag har också mött människor som tappat förtroende för facket och undrar vad jag tänker göra, säger Monika Theodorsson.

Ämne för debatt
Alla klubbordföranden som tillhör 112 har samlats på avdelningen och pratat igenom skandalen. De uppfattar att de flesta medlemmar har kunnat skilja på vad som händer på kvällarna på en utlandsresa och på det fackliga arbete som de utför
.

–Men visst, förtroendet för oss i facket är mycket sämre. Vi får börja från botten igen, säger hon.

Skandalen är stor och slår mot alla, men det framgår allt tydligare att det är några bland ombudsmännen och bland styrelserepresentanterna som under en lång tid överskridit Metalls regler. 370.000 kronor under åren 1996-2004 har använts fel, enligt förbundets revisorers stickprovsundersökning.

– Många som sitter i olika typer av styrelser greppar inte helt och hållet vilket ansvar man har. De skulle kanske inte ens ta en styrelseplats om de hade satt sig in i hur stort ansvaret är, säger Monika Theodorsson.

Inne i mötesrummet säger fotografen till henne att sätta sig på den stol hon brukar sitta på när hon leder möten. Hon slår sig ner, men Kjell Kvist pekar på ordförandestolen på kortänden.

– Javisst, det är ju min stol. Jag betraktar mitt uppdrag som en del av ett grupparbete. Och den här interimstyrelsen fungerar verkligen som en grupp eftersom vi är så nya, säger Monika Theodorsson.

Hypersocial typ
Utmaningar, motstånd och konflikter tycker hon om. Sambon kallar henne hypersocial, berättar hon. Stäng av telefonen uppmanar han när den ständigt ringer hemma på fritiden.

Är du feminist?

– Nej, jag är varken feminist eller rödstrumpa. Alla frågar mig det. Jag har inte problem med sexistiska glåpord, tar inte åt mig. Den 15 december ska Metall tala om vilka i den gamla styrelsen som har brutit mot reglerna och hur mycket pengar de inblandade ska betala tillbaka. Flera styrelserepresentanter kommer att frias helt och på Saab vet de redan vilka som kan väljas om.

I mars nästa år ska representantskapet välja ny avdelningsstyrelse. Fram tills dess fungerar den nuvarande interimistiskt. Chansen är rätt stor att Monika Theodorsson blir ordinarie också.