En söndag i mitten av februari möter solens första strålar tusentals trumpeter, trummor och firande människor i en gammal gruvstad på den andinska högplatån. El Alba – gryningen – är kulmen på den färgsprakande karnevalen i Oruro.

Under en hel dag har Ärkeängeln Gabriel ledsagat förrymda djävlar tillbaka till gruvschakten där de hör hemma enligt gruvkulturens föreställningsvärld. Svarta masker med tungan hängande utanför har symboliserat de afrikanska slavarnas utmattning under deras golgatavandring till kolonialismens gruvor för 400 år sedan. Imponerande akrobater med piskor i hand har gjort narr av nitiska förmän från svunna tider. Kontrasten mot det karga, torra landskapet nästan 4.000 meter över havet är överväldigande.

Danserna med ursprung i Bolivias tragiska historia blandas med indianska krigsdanser till folkets jubel och fylla på Oruros gator. Spektaklets fantastiska dräkter ackompanjeras av mässing och trummor på dess väg till kyrkan varifrån gruvschaktens jungfru vakat över bergets arbetare under århundraden.

Romarrikets karnevalsorgier tolererades inte av den katolska kyrkan, som dock inte lyckades sätta punkt för det hedniska firandet fyrtio dagar innan påsk. Karnevalen spriddes till den nya världen och blandades med de olika ländernas kulturer och myter. Musiken och danserna som visas upp i Oruro sitter därför oerhört djupt i den bolivianska folksjälen.

Men årets fest i motsägelsernas Bolivia är inte längre hednisk. Tvärtom dansar många i karnevalen för att visa sin tro och aktning för gruvschaktens jungfru. Kyrkan har givit upp sitt motstånd och en präst kan ses bland dansarna utklädd till Döden. I ”indianlandet” Bolivia är det kolonialismens överdådiga danser som får applåder och hurrarop på bekostnad av ursprungsbefolkningarnas panflöjter.

Att dansa i karnevalen, som för ett halvsekel sedan var de fattigas nöje och föraktades av de rika, är i dag en dyr historia. Dräkterna kostar flera månadslöner och är ofta ett sätt för nyrika att visa upp sig. Karnevalen i Oruro är även ”vitare” än andra stora fester i Bolivia.

Under de betalda sittplatsläktarna som kantar Oruros gator plockar indiankvinnor och barn tomburkar och säljer öl, solhattar och vattenballonger till glada karnevalsfirare.

Martin Garat
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören