/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/tyllstrom.jpg
Bloggaren Anna Tyllström

… med Anna Tyllström, 25 år, bloggare som bestämde sig för att pausa karriären och forskarplanerna efter examen på Handelshögskolan i Stockholm. Allt för att hinna med lite volontärarbete i Zambia där hon fortsatt att blogga om vardagens bekymmer. LO-Tidningen ställde några raka frågor när hon besökte Sverige.

Vad är grejen med din nätdagbok?
– När jag åkte ner i höstas skrev jag mest för att vänner och familj här hemma skulle veta vad som hände. Jag påverkades av det jag såg och var med om i Afrika och att det skulle bli för jobbigt att berätta om allt när jag kom hem. Och eftersom jag bloggade redan innan jag åkte var det en naturlig grej att fortsätta med.

Men vad är det egentligen du gör?
– Jag jobbar på ett ungdomscentrum dit ungdomar i gymnasieåldern kommer ett par gånger i veckan. Min uppgift är att informera om aids och hiv, men även om mänskliga rättigheter och könsfrågor.

Hur går det till?
– Vi jobbar med värderingar, att göra ungdomar mindre blyga för att fråga sina föräldrar och andra om till exempel könsfrågor. Jag kan ha kondomstund då jag köper in alla kondommärken som finns och så samlar jag ungdomarna och frågar vad de vill veta om kondomer. Sedan skickar jag ut dem på campusområdet och ber dem ställa en viss fråga till en man och en kvinna. Och så sammanställer vi svaren och så får ungdomarna leka med kondomerna, fylla dem med vatten och testa vad de håller för.

Hur är det att byta den svenska vardagen mot den zambiska?
– Ibland är det svårt. Det är jobbigt att leva i Afrika nära människor som har det så dåligt. Vår bild av Afrika bygger så mycket på safari, savannen, de vilda djuren och hyddorna. Men fattigdomen påverkar allting, hur du äter, hur du agerar och resonerar. Och jag gör ett eget försök att förmedla min bild av verkligheten.

Läs också: Anna Tyllströms blogg