/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/lewin.jpg
Arbetet får styra livet, ändå saknar Håkan Lewin inte fasta arbetstider. Arbetet får styra livet, ändå saknar Håkan Lewin inte fasta arbetstider.

ARBETSTIDER. Han har ett jobb som pågår jämt. Som har kostat honom en relation. Ändå kan Håkan Lewin inte tänka sig att jobba med någonting annat.

En typisk arbetsdag, som den dagen före vårt möte: Håkan Lewin vaknade och traskade iväg till lilla ”holken”, materialförrådet på Musikens hus i Göteborg som blivit hans replokal, och övade på saxofonen ett par timmar. Sen gick han hem och fixade käk till ungarna, frun arbetade. Efteråt satte han sig vid datorn och kontaktade en bekant i Stockholm, en trumpetare, som hjälper honom att göra ett pr-material.

Att jag träffar honom en måndag och att gårdagen var söndag har ingen betydelse. Håkan Lewin jobbar jämt. Är det inte spelning eller något administrativt så är det en kombination av toner som han måste få ordning på i skallen. Att vara frilansande musiker är ”fruktansvärt svårt”. Branschen bygger på idealitet. Eldsjälar runt om i landet jobbar närmast ihjäl sig för att driva jazzklubbar. Många vill få dit professionella musiker, utan att ha ekonomin för det.

– Det har bara blivit svårare och svårare att spela meningsfull musik utan att göra avkall, säger Håkan Lewin.

Tvingades välja
Han är utbildad ingenjör och jobbade tidigare som projektledare på Hiab i Hudiksvall. Parallellt uppträdde han med saxofonen på kvällar och helger. Efter ett brustet magsår bestämde han sig. Två karriärer måste bli en, och han valde musiken. Han gick en musikpedagogisk utbildning, men någon lärare ville han egentligen inte bli.

Även om han nu ser sig som framgångsrik kan han inte försörja sig fullt ut på musiken. Räddningen blir a-kassan men reglerna är för fyrkantiga, tycker han. Hans turnéperioder med jobbanhopningar krockar med försäkringskassans krav på antalet arbetade timmar i månaden. Och som kulturarbetare måste man kunna utnyttja a-kassan ibland, anser han.

– Annars kommer det här landet att stanna, då kan vi inte ha professionella frilansande musiker.

Hans vision är en helt annan kulturpolitik. Där professionella och vinstdrivande ställen byggdes upp med statligt stöd. Som det är nu är situationen ”fullständigt helvetisk”. Men ångra karriärvalet? Aldrig. För att klara det måste man vara lite udda. Och offra. Själv har han offrat oerhört mycket, säger han. En familj, en relation. Men också:

– Det här går inte att stoppa. Tar man musiken ifrån mig, då kapar man min personlighet.

Historien påverkar
Ryssland veckan efter skoldramat i Beslan, första planet till New York efter 11 september, Tallinn under Estlands frigörelse från Sovjet i början av 1990-talet. Berättelserna om jobbresorna tar aldrig slut.

– De starka upplevelserna har stärkt mig i att jag vill förmedla ett icke-våldsbudskap, även om det är att spela saxofon.

Tillsammans med kollegan Johannes Landgren har han varit med och startat föreningen Music against violence. De har byggt upp konserter med musik som har någon form av icke-våldsbudskap, samt inflikar små berättelser om egna upplevelser däremellan.
Hur går det då med familjelivet, med den nya familjen?

– Man måste ha en partner som är oerhört intresserad av musik. Det är min fru.

Hans andra kull barn, tvillingpojkarna, spelar gitarr respektive trummor. För båda gäller hårdrock.

Och fritiden?
– Jobben är så få, cirka 60 spelningar om året, så det finns ingen möjlighet att säga ifrån.

Inte ens i extremfall? Om dina barn skulle gifta sig?
– Jo, eller så skulle de få ändra bröllopsdag… Min ena dotter ska förresten gifta sig, men hon har ringt och frågat om jag är ledig då.

FAKTA: Musik är jobb och fritid
Namn: Håkan Lewin.
Ålder: 63 år.
Familj: Fru och tvillingpojkar, 14 år, två döttrar från tidigare äktenskap, 26 och 32 år.
Yrke: Saxofonist
Första jobbet: Tunnplåtslagare på Avesta jernverk.
Bästa jobbet: En fantastisk spelning i Kohtla-Järve i Estland 1991, när Oscar Petersons Hymn to freedom spelades, då förbjuden att framföras i Estland av ryssarna.
Intressen: Musik, hinner inget mer. Går på så många konserter som han kan.
Arbetstider: Inga. Tar de spelningar han får, nästan alltid kvällstid. Kopplar aldrig bort jobbet.

Läs också: nyhetsartikeln "Att kunna styra viktigast"
Läs också: mer  på Arbetsmiljöverkets hemsida om hur arbetstidslagen fungerar
Ladda ner: hela arbetstidslagen