/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/konsumlove1.jpg
”Kärleken söker man inte. Den bara kommer, men jag hade aldrig trott att det skulle ske på jobbet”, säger Thord Lindskog. I dag är han gift och har barn med kollegan Ulrika Lindskog. Foto: Bertil Ericson.

Många möter kärleken på jobbet, men det är inte alltid en dans på rosor. Speciellt inte om den ena parten är chef.

Det är vanligt att folk flirtar på jobbet. Det är en del i människors kommunikation och alla har behov av att bli sedda, säger Lars-Gösta Dahlöf, som är docent i psykologisk sexologi. Att flirten leder till en seriös relation tror han inte är lika vanligt.

– Man förväntar sig vanligen inte att möta en partner när man jobbar, och är därför inte lika öppen för signaler som väcker attraktion, som till exempel på krogen eller badstranden.

Olika odds
Lars-Gösta Dahlöf har ofta mött frågor om kärlek på jobbet i sitt arbete som parterapeut. Han säger att kärlek kan uppstå inom alla yrken, men att det troligen är vanligare på vissa typer av arbetsplatser, och nämner vården som exempel.

– När människor jobbar tätt ihop under fysisk och psykisk stress behöver man stöd och hjälp. Man kommer varandra nära och det kan lätt utvecklas till en djupare relation.

För många par är det bara positivt att dela både arbets- och kärleksliv. Det brukar inte heller bli något problem med kollegorna. Men om relationen innebär otrohet kan kollegor må dåligt av att bli indragna i andras hemligheter. Det kan också bli problem om en kollega inleder en relation med chefen.

– Om en av parterna har en högre befattning kan kollegorna uppleva en favorisering av den andra, oavsett om det är sant eller inte, säger Lars-Gösta Dahlöf.

För att undvika problem har en del företag en policy för kärleksrelationer. På Systembolaget accepterades inga kärleksrelationer på arbetsplatserna alls tidigare, men den regeln är borta i dag. Den nuvarande policyn säger att en chef inte får anställa en närstående, och bör vara försiktig med att anställa en närstående även till en annan anställd.

Inget fog för misstankar
– Vi vill undvika nepotism, och det är väl bra. Om någon anställer sin fru, make eller sambo kan man alltid misstänka att det beror på relationen även om det inte är så, säger Björn Rydberg, som är presschef på Systembolaget. Inte heller på mediebolaget MTG får chefer och anställda ha förhållanden med varandra.

– Det skapar inget gott arbetsklimat.  Vi förbjuder inte kärlek på jobbet, men det leder till att en av de inblandade slutar, säger Bert Willborg, informationschef.

Lars-Gösta Dahlöf tycker inte att det behövs speciella regler för kärleksrelationer.

– Bara i vissa känsliga undantagsfall som inom försvarsindustrin kan regler behövas. Där kan relationer med eventuell svartsjuka och kanske vänsterprassel utgöra en säkerhetsrisk, säger han.

Enligt Lars-Gösta Dahlöf är fördelarna med kärlek på jobbet betydligt fler än nackdelarna. Kärlek kan ge anställda mer motivation, kreativitet och stresstålighet. Därför borde företag snarare uppmuntra än förbjuda kärlek på arbetsplatsen.

– Människor som mår bra och är lyckliga utstrålar ett välbefinnande som påverkar omgivningen positivt, säger han.

FAKTA: Kärlekens a b c
• Acceptera att du blivit kär, även om det är i en kollega. Fundera över hur en relation skulle påverka ditt liv och ditt arbete innan du tar några initiativ.
• Håll förhållandet hemligt i början. Berätta först när ni är säkra på varandra.
• Var beredd på att kollegorna kan ha synpunkter, men var öppna med hur ni känner och ta diskussioner om det behövs.
• Är det en chef du blivit förälskad i kan konsekvenserna bli större. Ta det med i beräkningen.
• Det är okej att visa sina känslor även på jobbet om det känns rätt, men var medveten om att det kan medföra reaktioner.
Källa: Tipsen kommer från Pontus Bjurner, psykolog.

Läs också: artikeln "Ulrika blev het på julgröten"