Sedan oktober har Skogs- och träfacket satt träpallstillverkarna Skandro Trade och Ji-Ma i blockad. Företagen, vars ägare tillhör det kristna sällskapet Plymouthbröderna, vägrade teckna kollektivavtal av religiösa skäl. Blockaden tog slut i dag, onsdag.

Knäckfrågan om företagens motvilja mot de försäkringar som finns i avtalet löstes i dag. De förband sig, enligt facket, att teckna försäkringar för sina anställda som ger samma skydd som kollektivavtalets.

Det finns heller ingen fredsplikt i det överenskomna avtalet.

– Det innebär vissa anpassningar jämfört med ett vanligt kollektivavtal. I övrigt förbinder företagen sig att följa det som finns i motsvarande kollektivavtal och att betala avtalsenliga löner, säger Per-Olof Sjöö, avtalssekreterare vid Skogs- och träfacket, till TT.

Tidigare i dag polisanmälde Skogs- och träfacket en påkörning.  En blockadvakt blev påkörd bakifrån och bilen tillhör en av ägarfamiljerna.

– Jag fick ett litet rött märke på ryggen så det är nog ingen fara. Jag hoppas att det var en olyckshändelse men egentligen tror jag att det skedde avsiktligt. Det har varit sådan här incidenter förut, säger Roland Andersson.

Företagets ägare Rolf Skinner kommenterade händelsen i Sveriges Radio Jönköping.

– Åker blockadvakterna hem så blir de inte påkörda.

Och detta skedde alltså när avtalet sedan undertecknades.

Läs också: reportaget från Smålandsstenar