… Orhan Demir, 27

som blivit invald i IF Metalls ungdomskommitté i Göteborg. Och som förra året fick sitt första fackliga uppdrag när han valdes till styrelsesuppleant i fackklubben på Lear, där det tillverkas läderstolar till Volvobilar.

Vad är vitsen med att vända sig just till ungdomar?
– Därför att det är viktigt att ungdomar inser att de kan ställa krav själva. Målet är inte nödvändigtvis att de ska bli medlemmar i facket men att de ska inse att det finns ganska mycket rättigheter som redan är bestämda av samhället.

Var har du lärt dig om facket?
– Jag har en ganska stark facklig bakgrund med mig hemifrån. Jag fick det intjatat av mina föräldrar. Men det har jag behövt för i gymnasiet var det mer tal om vilka skyldigheter du har än vilka dina rättigheter är.

Kan du se en fortsättning på din fackliga karriär?
– Ja, visst kan jag det. Jag skulle kunna tänka mig att jobba som ombudsman eller så. Men i första hand vill jag jobba för att stärka det lokala facket. För jag tycker att det är tydligt att kollektivavtalen mest är skrivna för att passa alla, och då finns det mycket som inte funkar. Därför gäller det att lösa och förändra villkoren på de områdena.

Hur mycket snackas det om avtalsrörelsen hos er?
– Mycket. Vi är en klubb med 700 medlemmar och jag som är ansvarig för vår medlemstidning har fullt upp att på mina sex fackliga timmar i veckan få ut rätt information till rätt medlem. Att bara hänga upp lappar hjälper inte alltid när folk har olika uppgifter, då gäller det att undvika desinformation.

Vad är svårast med det fackliga arbetet?
– Att det finns så många olika viljor, det gäller att vara diplomatisk.

Läs också: mer om Orhan Demirs uppdrag