Gruvarbetaren Otis Fetscha har sett många arbetskamrater dö. Men han tror att flera av dem hade levt i dag. Om de bara hade kunnat läsa.

– Vad är det för poäng med att sprida skrifter om hiv och aids om ingen kan läsa?

Otis Fetscha, förman på Crown Gold Industries i Johannesburg i Sydafrika, ser den utbredda analfabetismen som en grundläggande orsak till att aidsepidemin slagit så hårt mot gruvindustrin. Av de 21 arbetare han basar över kan 14 inte läsa. Varje dag läser han upp nödvändig information för dem, förutom på engelska också på modersmålet zulu.

– Det handlar oftast om säkerhetsföreskrifter och annan information från företaget, men också om hiv och aids.

Inte nog
Ungefär var tredje månad kommer gruvarbetarförbundet NUM och talar om hiv och aids. De gör ett bra jobb, men kunde ha gjort mer, menar Otis Fetscha.

– De borde ta hit någon som talar flera språk. Som det är nu går informationen inte alltid fram. Många av arbetarna är gästarbetare från grannländerna och andra delar av Sydafrika.

Tyvärr är de i regel inte så intresserade av information, eller de läs- och skrivkurser som NUM och företaget faktiskt erbjuder dem som inte kan läsa.    

– De är bara inställda på att tjäna pengar och sedan åka hem, vilket faktiskt är ett säkerhetsproblem.

Just nu är det bara, vad Otis vet, en av medarbetarna som är smittad. Men han är så sjuk att han inte kommer att kunna jobba mer. Han har åkt hem för att dö.

Mörkar orsaken
– Hiv är fortfarande tabubelagt och inget man pratar högt om. Om man är sjuk säger man att man har lunginflammation eller tbc, aldrig aids.

När en arbetare blir sjuk betalar företaget halva lönen i ett halvår, vilket Otis Fetscha tycker är ganska bra med sydafrikanska mått mätt. Begravningskostnader brukar samlas in bland arbetskamraterna.

– Det dras en liten summa direkt från vår lön, vanligtvis 30 till 40 rand. Vi får själva välja hur mycket. Eftersom vi är mer än 200 anställda totalt så blir det tillräckligt med pengar.

FAKTA: 1.000 dör varje dag
• Närmare 6 miljoner (av totalt 47 miljoner invånare) sydafrikaner är hivsmittade.
• Nästan 1.000 personer dör varje dag i aids.
• 80 procent av landets smittade får inte någon bromsmedicin.
• Nästan en tredjedel av alla gravida kvinnor är hivsmittade.
• En undersökning från 2004 visade att sydafrikaner tillbringar mer tid på begravningar än de gör hos frisören eller på grillpartyn. Och dubbelt så många hade varit på begravning än på bröllop den senaste månaden.

Fotnot: 1 rand motsvarar cirka 1 krona.

Läs också: nyhetsartikeln "Gruvindustrin först att ta aids på allvar"

Lars Nicklason
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen