Ett nytt medbestämmandeavtal har tecknats på byggvaruhuset Bauhaus. Det reglerar fackets insyn i koncern- och bolagsstyrelse samt i budget- och bemanningsfrågor.

– Nu kan vi vara med och bestämma över vilka kläder vi kan ha, så att vi slipper springa fullt påklädda i syntetkläder så att svetten lackar i 30- till 35-gradig värme. Och vi får vara delaktiga i rekryteringen av vd, får insyn i ekonomin, får vara med så fort en ny tanke tänkts, säger Mats Jonsson, butikssäljare på färgavdelningen i Hyllinge utanför Helsingborg.

Han har först varit med och startat en fackklubb på arbets-platsen, sedan varit drivande för att få till stånd medbestämmandeavtalet.
Redan sedan starten har visserligen detaljhandels-avtalet reglerat villkoren för de anställda på Bauhaus, men delaktigheten har varit begränsad.

I och med tillsättningen av nye vd:n Johan Åberg förbättrades arbetsvillkoren, enligt Mats Jonsson. Den tidigare ”tyska ledarstilen” med chefer som bestämde – punkt slut – byttes ut när nya chefer tillkom med kunskaper och insikter i svenska arbetsmarknadsmodellen.

Medbestämmandeavtal finns sedan tidigare på många stora handelsföretag, till exempel H & M, Lindex, Kappahl och Coop. ”En förlängning av medbestämmandelagen”, kallar Handels avtalssekreterare John Haataya avtalet.

Bauhaus har tio varuhus i Sverige men planerar en expansion till 20 varuhus och 2.500 anställda inom tre år. Företaget har sammanlagt 200 butiker i tolv europeiska länder. Målet är en europeisk facklig grupp, säger Mats Jonsson:

– Men det är ett gediget projekt som kommer att ta flera år.