Gärna en kvinnlig partiledare för socialdemokraterna och gärna ett bredare ledarskap för partiet. Tankarna kommer från sex ordförande i LO-förbunden.

Sex av LO:s förbundsordförande ger in i diskussionen om ny ledning för socialdemokraterna i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet.

Fastighets ordförande Hans Öhlund förklarar för LO-Tidningen att det är ett försök att påverka utvecklingen inom socialdemokratin.

– Det finns många duktiga kvinnor i partiet och det vore fel att inte söka den nya partiledaren bland dem, säger han.

De sex ordförandena är, förutom Hans Öhlund, Hotell- och restaurangs Ella Niia, Sekos Janne Rudén, Målarnas Lars-Åke Lundin, Livs Hans-Olof Nilsson samt Stig Larsson i Elektrikerförbundet. De vill dessutom se ett bredare ledarskap för att göra det möjligt att kombinera jobb i partiledningen med exempelvis små barn, och för att bidra till en icke patriarkal struktur.

Hans Öhlund säger att de sex LO-ordförandena vill se en nystart i det socialdemokratiska partiet med syftet att ta tillbaka regeringsmakten vid nästa val. De vill att facken och partiet ska ha ett nära samarbete för att få bort den borgerliga regeringen.

Läs också: debattinlägget på Svenska Dagbladets nätupplaga