SERIETIDSKRIFT. ”Antologi för vuxenserier och illustrerade noveller”. Galagos nya, lite klumpiga undertitel beskriver den väl.

Och särskilt novellerna är extra välkomna, för trots Novellfest i Kulturhuset, trots novellboom, är det ovanligt med noveller i svenska tidningar och tidskrifter. Och höjdpunkten i nya Galago är just en novell: David Sedaris "Full Hand", om en homosexuell pojke som tvingas spela klädpoker med några från plugget, han är livrädd för att få stånd, livrädd för att hans hemlighet ska komma ut. De obehagligt detaljerade bilderna av Tom Karlsson höjer novellen.

Men egentligen är Galago varken en tidning eller tidskrift längre.

Efter en nödvändig omgörning – från liten pocket med sladdrigt papper till lyxigt storformat – liknar den mer en bok.

Sällan har en extreme makeover varit så nödvändig. Galago har varit inne i en lång svacka, de självbiografiska serierna som för några år sedan förändrade serievärlden kändes alltmer tradiga, och de nya tecknare som ersatte legenderna Pirinen, Christensen och Ackebo, höll inte riktigt måttet.

Men här är materialet det bästa på flera år. Hyfsat nya tecknare som Liv Strömquist, Anneli Furmark och Nina Hemmingsson lyfter Galago, som går mot en ny storhetstid.

Andreas Palmaer
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören