– Vi tycker inte att det är rätt läge skjuta av den största kanonen vi har, säger Erland Olauson, LO:s vice ordförande, när han får ta emot namnlistor som kräver politisk strejk.

Ett antal klubbar inom IF Metall, Transport och Seko var först ut att kräva politisk strejk för att stoppa försämringarna i a-kassan. I går lämnades drygt 9.300 namnunderskrifter med samma krav in till LO och fler är på gång. Men LO:s ledning tycker inte att strejk är rätt metod.

– Vi koncentrerar oss på demonstrationerna mot förslaget och på att påverka de borgerliga politikerna i riksdagen så att förslaget stoppas den vägen, säger Erland Olauson.

Känt före valet
LO har fått kritik från sina medlemmar för att inte göra tillräckligt mycket mot försämringarna i a-kassan, men Erland Olauson ser inte strejk som en lösning.  Han tycker att det är viktigt att respektera en demokratiskt vald regering, framför allt eftersom förslaget om a-kassan var känt före valet.

– Att strejka är inte en slags starkare demonstration, utan en rättighet att lägga ned arbete som måste tas på allvar och vårdas med omsorg.

Urholkar förtroende
Han anser att förtroendet för fackförbunden riskerar att urholkas om de använder strejkrätten som vapen i en politisk fråga.

– Man får inte glömma bort att vi är en säljare av arbetsfred. Det är allt vi har att erbjuda arbetsgivarna.  Om vi slarvar med strejkrätten drabbar det våra medlemmar på längre sikt.

Erland Olauson tycker ändå att rätten till politisk strejk är viktig, men säger att det krävs mycket för att LO ska använda den.

– Politisk strejk är befogat om inskränkningar sker i mänskliga eller fackliga rättigheter, eller om balansen på arbetsmarknaden hotas att kraftigt förändras.

Är det alltså uteslutet att LO går ut i strejk mot a-kasseförsämringarna?

– Vi ska inte utesluta någonting. Vi ska jobba stenhårt för att förändra det här förslaget, men politisk strejk är inte det första man tar till.