ROMAN. Hur skapas en rasistisk terrorist? En individ som är villig att döda för ett ouppnåeligt ideal och som trots alla bevis på motsatsen tror blint på ett rent fosterland.

I Patrioter har Astrid Trotzig svaret klart för sig. Det är vårt behov av gemenskap som driver oss i armarna på olika grupper och får oss att ge vår lojalitet. Och vårt behov av gemenskap föds naturligtvis av svek och brist på närhet i barndomen.

Deterministiskt och freudianskt så det förslår. Med det inte sagt att Patrioter är en dålig eller ens förenklad bok, den är ingendera, men förklaringsmodellen känns lite förenklad.

Trotzig förser sina två ”patrioter”, Mats och Erik med alla de egenskaper psykologer och socialarbetare lärt sig titta efter hos seriemördare, sociopater och blivande terrorister – upplevt svek av en eller två föräldrar, tycker om att plåga små oskyldiga djur, mobbar svaga individer, stort behov av kontroll, anser sig sitta inne med en sanning som gått alla andra förbi och en auktoritär personlighetstyp.

Hade det inte varit för Trotzigs hypnotiska språk så hade Patrioter blivit en välmenande men i grunden rätt meningslös roman av typen grundkurs i rasism.

Besatthet och identitetsupplösning
Bokens styrka ligger istället i den detaljerade beskrivningen av Eriks spionerande på sitt blivande offer, en lärarinna som arbetar med integration av invandrarelever och som dessutom är gift med en spanjor.

Gömd i en skogdunge utanför hennes radhus kommer han henne till slut så nära att han vet hur hennes hår doftar när det är nytvättat.

Varje detalj av offrets liv är som en öppen bok för den blivande gärningsmannen.

Plötsligt är Erik inte längre så självklar som kallblodig mördare. Den skarpa gränsen mellan offer och förövare suddas plötsligt ut och Eriks besatthet av offret smyger nära en identitetsupplösning à la Paul Auster.

Det är i sådana passager som Patrioter plötsligt öppnar upp för att bli en annan bok, en kanske intressantare bok. Men Trotzig viker inte av och boken stannar vid att vara bra och ett ambitiöst projekt som har en brinnande aktualitet. Men jag saknar det den kanske hade kunnat bli.

Bok: Patrioter
Författare: Astrid Trotzig
Förlag: Bonniers

Petra Meyer
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören