Det folkliga upproret mot försämringarna i a-kassan växer. I morgon vid midnatt går Syndikalisterna i politisk strejk under ett dygn för att visa sitt missnöje. LO har valt att inte delta i onsdagens politiska strejk och varnar på sin hemsida medlemmarna för att använda liknande åtgärder.

– Den svenska fackföreningsrörelsen anser inte att det är ett effektivt vapen i den fackliga kampen, säger avtalssekreterare Erland Olauson i en kommentar.

På Volvo Lastvagnar i Umeå, tycker man att det är synd. Fackklubben beslutade för två veckor sedan att verka för en egen politisk strejk. Klubben fick stöd av avdelningen, men för att kunna genomföra strejken krävs även förbundets godkännande och det kommer man inte att få, enligt klubbordförande William Frank.

Accepterar
– Förbundsordföranden säger att försämringarna inte var någon hemlighet eftersom alliansen gick till val på förslaget. Regeringen kommer att göra värre saker, och man skjuter inte med den största bössan från början, säger han.

William Frank säger att de anställda i Umeå får acceptera förbundets hållning. Att delta i Syndikalisternas strejk blir det inte tal om.

– Det kan vi inte. Om vi ska gå i politisk strejk måste det beslutas från vårt eget förbund, annars kan vi stämmas i domstol och det tjänar ingen på, säger han.

I morgon
LO planerar i stället en stor manifestation den 14 december, men upproret mot a-kasseförslaget pågår redan för full. I morgon eftermiddag, onsdag, anordnar Sekos tunnelbaneklubbar i Stockholm demonstrationer på Sergels torg och Mynttorget i Stockholm, tillsammans med klubbar från andra fackförbund.

– Det blir talare från våra och Kommunals klubbar. Förbunden har sagt att de väntar till den 14 december, men vi tycker att det är för sent då. Man måste reagera även nu, säger Jannis Konstantis, vice ordförande i Sekos klubb 119.

I går, måndag, var det också protester på Mynttorget. Då höll det så kallade måndagsupproret sin andra demonstration. Tanken är att protesterna på Mynttorget ska fortsätta kommande måndagar.

50.000 namn
Även på internet pågår protesterna. Namninsamlingen Rör inte a-kassan, som LO-Tidningen tidigare berättat om, är nu uppe i nästan 50.000 underskrifter.

– Det är betydligt fler än jag trodde, när jag startade listan, och det visar hur missnöjda och oroliga folk är, säger initiativtagaren Anders Malmgren på socialdemokraternas partidistrikt i Värmland.

Han hoppas på 100.000 underskrifter innan han lämnar över listan till regeringen i december. Med tanke på alla aktioner som pågår, är det inget orealistiskt mål.

– Det här är en viktig fråga som engagerar många, säger han.