/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2006/vatt2.jpg
Margareta Lindholm tjänar 17 400 kronor i månaden efter 19 år på Berendsen. Foto: Fredrik Persson.

Tvättarna är beredda att gå i strejk för lågavlönade kvinnor i vården. På Berendsens tvätt i Huddinge får inte IF Metall-ledningen något större stöd.

I måndags reserverade sig IF Metalls ordförande Stefan Löfven mot LO-samordningens gemensamma avtalslinje. Det betyder att LO-förbundens avtalssamarbete är i fara.

– Facken ska ha en röst och inte splittra oss på en fråga. Det kommer arbetsgivarna att utnyttja, säger Masoud Mahmoud, vice ordförande i klubben.

Fackordföranden Negusu Hailu har samma uppfattning:

– Om LO är enigt så är det bra för arbetarna. Det IF Metall gjort är inte bra, eftersom det försvagar LO.

Drygt 20 personer jobbar i tvätten och alla fast anställda har jobbat bortåt tio år eller mer på företaget. De tvättar arbetskläder till bilverkstäder, industrier, livsme-delsarbetare och städare. Jobbet är hårt. Fem personer är långtidssjukskrivna. De allra flesta för ryggproblem. En av dem är fackordföranden som har så ont i ryggen att han bara arbetar halvtid.

Ovälkommen diskussion
Platschefen Jonas Persson vill inte låta LO-Tidningen besöka arbetsplatsen, eftersom han inte vill ha fokus på företagets löner. I stället får de anställda komma ut på parkeringsplatsen för att prata. Deras genomsnittslön är 17.500 kronor i månaden. De senaste åren har de bara fått de centrala påslagen. De två fackliga företrädarna är missnöjda med löneutvecklingen och vill att facket nu tar i med hårdhandskarna för att tvätterianställda ska komma upp i samma löner som andra industriarbetare.

Ordföranden och vice ordföranden tycker att det behövs ett tioprocentigt påslag – 1.750 kronor – under det första avtalsåret. Därefter vill de hänga med i den allmänna löneutvecklingen i industrin. Ett av Stefan Löfvens argument till att reservera sig mot LO-samordningen är att det vore fel att lågavlönade tvätterianställda skulle gå ut i sympatiaktion för grupper med högre lön. Det förstår inte Negusu Hailu och Masoud Mahmoud. Ordföranden förklarar att hans fru arbetar inom vården och han skulle gärna göra något för att stödja vårdanställda.

– De i ledningen på facket ska lyssna på oss. Vi har valt dem. Jag har inget emot att stödja andra. Det ska inte vara skillnad på honom och henne. Vi ska stå tillsammans. Då är vi starka, säger Masoud Mahmoud.

De två tycker att de är bra med en rejäl satsning på avtalets lägstalön och jämställdhetspotter. Båda säger att det behövs extra påslag för kvinnor, eftersom de många gånger har lägre lön än män.

Strejk inget favoritalternativ
Marianne Lindholm har arbetat 19 år på Berendsen. Hon tjänar 17.400 kronor i månaden. Inte särskilt mycket, tycker hon själv.
Hon vill se samma lönehöjning som Masoud Mahmoud och Negusu Hailu, men hon säger samtidigt att hon inte är så insatt i fackliga frågor. Hon har lite svårt att tänka sig en sympatistrejk, men ger gärna stöd på annat vis som i en namninsamling.

Cintra Löthén är ombudsman på IF Metalls avdelning 15 i Stockholm. Hon håller däremot med Stefan Löfven i kritiken av jämställdhetspotter.

– Vi har minst lika många män som kvinnor med låg lön. En höjning av lägstalönerna är ett sätt att komma åt det. Särskilt för tvätterierna där många ligger nära avtalets lägsta löner, säger hon.
Samtidigt tycker hon att det är viktigt att LO-förbunden håller ihop.

FAKTA: 440.000 med i IF Metall
IF Metall har cirka 440.000 medlemmar i bland annat verkstadsindustrin, kemisk industri och på bilverkstäder. Nästan 25 procent är kvinnor. Förbundet har 48 riksavtal. Cirka 2.000 hör till tvätteriavtalet där lägstalönen är 16.082 kronor i månaden.

Läs också: nyhetsartikeln "De hoppas på kvinnopotterna"