LO:s repskap gjorde i dag allt för att förbunden ska stå enade i vinterns stora avtalsrörelse. Ändå är inte alla för kvinnopotterna – i praktiken. 

LO:s avtalssekreterare Erland Olauson pratade om vikten att förbunden håller samman kring avtalslinjen som en enhällig LO-styrelse ställt sig bakom. Han lyfte dessutom fram den nya jämställdhetspotten, som ska rätta till de låga löner som diskriminerar kvinnorna i kvinnobranscher.

Transports ordförande Per Winberg hyllade överenskommelse och sa att det är LO-styrelsen som beslutar om vilka nivåer som lönekraven ska ligga på, och tyckte att de inte ska ventileras i medierna.

Egen teknik
IF Metalls ordförande Stefan Löfven ställde sig i talarstolen helhjärtat bakom de gemensamma kraven. Men efter mötet förklarade han att jämställdhetspotten inte kommer att användas på IF Metalls avtalsområden.

I stället ska facket finna någon annan teknik för att satsa på de lågavlönade kvinnorna. Samtidigt säger han att jämställdhetspotten säkert fungerar fint för Kommunal, Handels och andra LO-förbund.

LO:s linje i avtalsrörelsen innebär ett större krav på stöd till varandra än tidigare.

Kronorna först
Lönekraven består först av allt av ett krontalspåslag, som minst ska vara en viss procent. På det viset är det en slags låglönesatsning.

Till det kommer en särskilt satsning på avtalens lägstalöner och jämställdhetspotten. Den innebär att lönekraven ökar med antalet kvinnor på avtalsområdet – ju fler kvinnor desto mer pengar i jämställdhetsspotten.

I avtalsplattformen ingår också en pensionsuppgörelse, reglering av nationaldagen, möjlighet att driva arbetstidsförkortning, en utbyggd omställningsförsäkring samt förbud mot att hyra in personal när uppsagda fortfarande har återanställningsrätt.

A-kasseprotest
LO:s representantskap är det högsta beslutande organet mellan kongresserna. På mötet antogs även ett uttalande mot försämringarna av a-kassan.

Tre motioner från Hotell- och restaurangfacket behandlades också. Representantskapet ställde sig bland annat bakom kravet på nattöppna daghem och regler för att bekämpa ekobrott hotell- och restaurangbranschen.