Årets 155.000 deltagare i åtgärdsprogram hos arbetsförmedlingarna ska nästa år skäras ner till 90.000. Med de kravet i budgeten beslutade Ams i dag, torsdag, att stoppa nya deltagare i vissa program.

– Det finns risk för att vi måste säga nej till arbetssökande som under andra förhållanden kanske skulle kunna ha haft behov av våra insatser, säger Ams ställföreträdande generaldirektör Lars Sjöström till TT.

Några program undantas dock från tvärstoppet.

Korta åtgärder i första hand till långtidsarbetslösa ungdomar får fortsätta, åtminstone om de är avslutade före årsskiftet. Arbetslösa som är på väg att utförsäkras får fortsätta med aktivitetsgaranti. Dessutom blir det inte tvärstopp för yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, arbetslivsinriktad rehabilitering eller stöd för att starta eget.