VALRAPPORT. Inget gick som man trodde i det brasilianska valet 1 oktober. Lulas parti PT backade inte alls så mycket i kongressvalet som väntat, och i guvernörsvalen gick det överraskande bra.

I delstaten Bahia besegrade fackföreningsmannen Jaques Wagner oväntat kandidaten för det oligarkiska högerparti som suttit vid makten sedan militärdiktaturen. Alla bedömare trodde ju att det var partiet som skulle få betala för alla korruptionsskandalerna, inte Lula.

Trots höga opinionssiffror fattades det två ynka procentenheter för att Lula skulle bli vald i första omgången. Mycket talar för att det var medelklassväljarna som svek på sluttampen. Redan tidigare hade det synts en mycket tydlig omsvängning i opinionsundersökningarna. Lula hade tappat stöd i PT:s gamla kärnområden bland välbetalda arbetare och medelklass i södra Brasilien. Heloísa Helena som ledde en vänsterutbrytning ur PT fick sitt starkaste stöd just bland välutbildade i den näst högsta inkomstklassen. Det var de rösterna Lula hade behövt för att vinna i första omgången.

Socialbidrag eller väljarköp?
Men i gengäld hade Lula gjort en historisk genombrytning bland de outbildade marginaliserade låginkomststagare och arbetslösa som tidigare lockats av klientelistiska högerpolitiker. Dessa väljare finns främst uppe i det fattiga nordöstra Brasilien och här gick Lula fram som en slåttermaskin och vann solklart.

Den främsta förklaringen var inte Lulas fattiga bakgrund här uppe utan hans sociala politik som numera kallas ”Bolsa familha”, familjepengen. Varje månad får de fattigaste familjerna 90 reais i understöd. Det motsvarar 300 kr och kan tyckas mycket litet men är det första trevande försöket till något som kan likna socialbidrag i Brasilien. Det har kritiserats hårt inte minst av medelklassen som menar att det inte uppmuntrar till arbete utan enbart är väljarköp.

Lula får nu vänta till nästa valomgång den 29 oktober och risken är att valvinden vänder ytterligare.

Lennart Kjörling
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören